A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

(3/2) Kenőpénz, korrupció, yakuza: Más lesz-e a 2020-as Japán Olimpia?

Kettő: Yakuza szálak

2020. január 10. - Manualningen

Folytatván a megkezdett beszámolót a Tokyo-i játékok kapcsán, a jelen írásban a szervezett-bűnözési kötődések lesznek a középpontban.

cikk_004k_kep06_1.jpg

Tradicionális stílusban készült tetoválások, Forrás: thetimes.co.uk

A 2020-as olimpiai pályázatot körülvevő megvesztegetési botrány csupán a legutóbbiak egyike. Már korábban is (2016 előtt) kivizsgálás célpontja volt a Japán Olimpiai Bizottság (JOC), konkrétan annak korábbi alelnöke Tanaka Hidetoshi, és az ő lehetséges yakuza kapcsolatai. Tanaka jelenleg és korábban is közeli barátságot ápolt Takeda-val, 2020-as Olimpiai Bizottság korábbi vezetőjével.

 

A Japán parlament egyik, 2015. áprilisi ülésén, Maki Yoshio törvényhozó felszólította kormányt, hogy vizsgálja ki a yakuza és a JOC tagjai közti lehetséges kapcsolatot. Alátámasztásképpen, Maki számos újság és magazin cikkét mutatta fel, amin a Yamaguchi-gumi (Japán legnagyobb szervezett-bűnözési csoportjának) vezetőjét ábrázoló fotó volt látható Tanaka társaságában; erre várva magyarázatot. Akkor Maki megkérdezte az oktatásügyi minisztert, Shimomura Hakabun-t is, aki szintén megbízott volt a tokyo-i játékok előkészületeinek felügyeletével, hogy eddig a kormány miért nem vizsgálta ki a szervezett-bűnözéssel kapcsolatos kötődéseket. Erre válaszul Shimomura megígérte a vizsgálatot, viszont annak eredményét sosem hozták nyilvánosságra.

Shimomura maga is részesült politikai adományokból egy Yamaguchi-gumi fedőcégtől, és a szervezet egyes tagjaival személyes kapcsolatban is áll. Mellesleg.

2018-ban újabb botrány robbant ki a yakuza és az olimpia kötődése kapcsán. Széles körben számoltak be arról, hogy a Japán Amatőr Boksz Szövetség korábbi vezetője, Yamane Akira többszörös hivatali visszaélés vádjával néz szembe: Többek között a bírók kényszerítése meccsek megbundázására, valamint a közpénzek hűtlen kezelése miatt. Ő is régi kapcsolatot ápol a Yamaguchi-gumi-val, és annak egyik, mostanra visszavonult vezetőjével, Morita Masao-val. Hogy véget vessen az újabb botránynak, Yamane 2018 augusztusában lemondott.

Még 2016 márciusában a Taisei Kensetsu, aki az egyik legnagyobb építési fővállalkozója az új nemzeti stadion építésének, együtt a Tokiói Rendőrkapitánysággal és más szervezetekkel, a nagyközönség előtt tettek ígéretet arra vonatkozóan, hogy távol tartják a szervezett-bűnözést az építkezési folyamatoktól. Ugyan ezt az ígéretet fogalmazták meg más építkezési és üzleti vállalkozások is, akik valamely olimpiai projektben részt vesznek.

Még így is, a Tokiói Olimpia költségei nem kis mértékben ugrottak meg az eredetileg tervezett, 2013-as 7,3 milliárd dollárról, a jelenleg becsült 30 milliárdra. Felmerült az a vélekedés is, hogy a költségek drasztikus megemelkedésében szerepet játszhat a korrupció és a szervezett-bűnözés is.

A költséges kép

cikk_004k_kep06_2.jpg

Tanaka Hidetoshi (balra), Tsukasa Shinobu (jobbra), Forrás: vice.com

2014 szeptemberében, a Keiten Shimbun jobboldali szennylap megszerzett egy fotót, amin Tanaka Hidetoshi látható, aki a Japán Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke és a Japán Egyetem (Nihon University) főigazgatója is egyben. Mellette pedig nem más, mint Tsukasa Shinobu, a Yamaguchi-gumi kumicho-ja (a yakuza család feje) üldögél.

A fotót, ami a rendőrség szerint valamikor 2005 elején készülhetett, névtelenül küldték el több médiaorgánumnak, beleértve a Keiten Shimbun-t is. Egyik magazin a kép mellé egy jegyzetet is kapott, amin ez volt olvasható: „A Japán Egyetem egyik munkatársa vagyok, ahol többen is konfliktusban állunk Tanaka igazgatóval. Hat vagy nyolc évvel ezelőtt, mikor Tanaka-t főigazgatóvá nevezték ki, egy nagoya-i klubba ment megünnepelni az előléptetését a Yamaguchi-gumi fejével és a szervezet több tagjával együtt. Az évek alatt többször megmutatta nekünk a képet megfélemlítés céljából, hogy eszünkbe se jusson beszélni. Kérem, vizsgálják ki.”

A yakuza egy összefoglaló kifejezés Japán 21 szervezett-bűnözési csoportjára, amik összesen 60.000 fővel büszkélkedhetnek. Mindegyik fél-legális entitás, irodákkal és névjegy-kártyákkal, sőt, még rajongói magazinokkal is. Pénzüket főképpen zsarolással, uzsorázással, csalással, behajtással, tőzsde manipulációval keresik– és építkezéssel; a számos olimpiai projekt következtében pedig rengeteg pénz van az építőiparban.

Rendőrségi és más források szerint, a Keiten Shimbun egyik újságírója megkísérelt megerősítést szerezni a Japán Egyetemtől és magától Tanaka-tól is, hogy mikor készült a kép, és milyen kapcsolatban áll Tanaka a Yamaguchi-gumival. Nem sokra rá, szeptember 30-a estéjén, miközben az újságíró sétált visszafelé az újság irodájába, két fémütővel felszerelt ember megtámadta, és ismételten teste egy bizonyos pontján kezdték ütlegelni. A rendőrségi forrás nem konkretizálta a sérülés pontos helyét, mivel azt csak a támadók ismerhetik, és visszatartásával könnyebben kiszűrhetik a hamis vallomásokat.

A támadás utáni napon majdnem mindegyik (Japán) médiaorgánum fenyegető telefonhívásokat kapott, hogy véletlen se közöljék le a képet. Egyik magazin anonimitást kérő szerkesztője megosztotta (a VICE News-al) a fenyegetés tartalmát: „Mi támadtuk meg a Keiten Shimbun-t. Ha nagy mellénnyel publikáljátok a kettejükről készült képet ti is ugyanarra a sorsra juttok.”

Több mint egy hónappal később, a kép továbbra is kiadatlan maradt (a VICE News volt az első leközlő), azonban október végével a Keiten Shimbun újabb képet tett közzé Tanaka-ról. A lentebb látható kép valamikor 2004 környékén készülhetett, amin Tanaka mellett a Yamaguchi-gumi egy másik, Tsukasa-hoz egykor közel álló, idősebb tagja látható, név szerint Yamamoto Iwao. Yamamoto ma már nem él, elődje sírjánál lőtte le magát, még 2010 decemberében.

cikk_004k_kep07.jpg

Yamamoto Iwao (balra), Tanaka Hidetoshi (jobbra) 2004, Forrás: vice.com

„Akár kapcsolatban áll a Yamaguchi-gumi tagjaival, akár nem, kivizsgálásra szorul”, mondta a Nemzeti Rendőrségi Intézet egyik tisztviselője. „Tokyo szervezett-bűnözés elleni törvényeinek értelmében, ilyen kötődések illegálisak volnának.”

Tanaka-nak megvan a maga múltja a kétes alakokkal. A lenti kép egy ünnepi összejövetelen készült a tokyo-i New Otani hotelben, 1998 szeptemberében, ahol Fukuda Hareaki előléptetését ünnepelték, aki a Sumiyoshi-kai bűnszervezet vezetője – egy, a Yamaguchi-gumival rivalizáló csoporté. Állítólag Tanaka gratulálni ment oda Fukuda-nak. Egy Sumiyoshi-kai béli forrás szerint, valamikor 2003 körül kezdett Tanaka szorosabb szálakkal kötődni a Yamaguchi-gumihoz.

cikk_004k_kep08.jpg

Tanaka Hidetoshi (balra) 1998-ban a Sumiyoshi-kai partiján, Fukuda Hareaki társaságában, Forrás: vice.com

Fukuda és Tsukasa is jól ismert alakok az amerikai hatóságok számára. Az egyik szövetségi szervezetnek dolgozó nyomozó azt mondta, hogy „2012-ben, az Egyesült Államok gazdasági szankciókat léptetett életbe a két yakuza szervezettel szemben. Emellett megtiltotta az amerikai állampolgároknak, hogy kapcsolatba lépjenek ezekkel a csoportokkal, vagy azok vezetőivel. Ezek a képek súlyos aggályokat vetnek fel Japán, kontinenseket átívelő bűnözés elleni harcának komolyságával kapcsolatosan.”

A Japán Olimpiai Bizottság látszólag nem osztja az aggályokat. A helyi bizottságnak fontos szerepe van az IOC óhajainak végrehajtásában, továbbá, hogy a játékok simán menjenek. Azt is mondják, hogy az olimpiai építkezésekkel kapcsolatos információkat bizalmasan kezelik, mivel a megfelelő információk ismeretében könnyebben lehet megszerezni a jövedelmező építkezési szerződéseket.

A gyanú szerint, a támadásért és a fenyegetésért legkevésbé valószínű gyanúsított maga a Yamaguchi-gumi. Tsukasa befolyásának eredményeként, a szervezet rendszerint nem folyamodik ilyesfajta eszközökhöz. Fegyverhasználattal összefüggő börtönbüntetése után, a 2011-ben szabaduló, régi motoros yakuza visszahozta az egykori (yakuza) szabályokat: Ne támadj civilekre, ne vegyél rész piti tolvajlásban és rablásban, ne használj és adj el drogot. Azt mondják, a szervezeten belül nem mindenki osztja Tsukasa hitét a tradicionális yakuza-család értékeiben.

Tanaka nem csupán alelnökként dolgozott a JOC-nél és főigazgatóként Japán legnagyobb egyetemén, hanem a Nemzetközi Szumó Szövetség elnöke is egyben. A rendőrség azt gyanítja, hogy a szumós kötődései révén ismerheti Tanaka Tsukasa-t és a Yamaguchi-gumi más tagjait is. A szumót egy 2009-es csapás gyötri még most is, mikoris több birkózó fogadást kötött baseball meccsekre Yamaguchi-gumi-s bukmékereknél. Az a gyanú is felmerült, hogy a birkózók maguk is megbundáztak meccseket, de a rendőrségi kivizsgálás nem járt eredménnyel.

A Japán Egyetem szóvivője azt mondta: „Az egyetem megkapta ezeket a képeket az írásbeli fenyegetéssel együtt még szeptember elején, és a fenyegetés miatt feljelentést is tettünk a rendőrségnél. Tanaka úr nem emlékszik arra, hogy ezekkel a személyekkel valaha is találkozott volna, továbbá a fotókat hamisnak tekintjük.” Az egyetem nem küldte el a képeket külső intézmények számára törvényszéki analízisre, és nem tudták elmagyarázni, miképpen lehetnek a képek hamisak. Még 1990-es években, Tanaka találkozott a Yamaguchi-gumi tanácsadójával, Heo Young Joong-al, de állítja, hogy nem voltak közeli barátságban. Jelentések szerint, a találkozót azért tartották, hogy a politikai befolyással rendelkező Joong segítségével a szumót hivatalos olimpiai sporttá tegyék 2008-ra.

De a kérdés még mindig megválaszolatlan: Ki támadta meg az újságírót és fenyegette meg a kép miatt a többi lapot? A rendőrség arra gyanakszik, hogy a Sumiyoshi-kai szivárogtatta ki a képeket és rendezte meg a támadást úgy, hogy a Yamaguchi-gumi-t higgyék felelősnek. Ez keményen érintené a Yamaguchi-gumi-hoz tartozó összes, az építőiparban dolgozó fedőcéget, eltessékelve őket a jövedelmező olimpiai projektek közeléből. A torta maradékát pedig fel tudná a többi yakuza csoport osztani egymás között.

A FACTA nevű havilap szerint, Tokyo regionális adóhivatala adóelkerülés gyanújával végzett vizsgálatot a Japán Egyetemen, és lehetséges, hogy a munka során kerülhettek elő a képek. A hozzájuk csatolt feljegyzés pedig még hiteles is lehet: Egy frusztrált vezetőségi tag kiszivárogtat képeket, amiket Tanaka politikai ellenfeleinek megfélemlítésére használtak az egyetemen. A rendőrségnek még nem sikerült megállapítania a képek készítésének dátumát, de hitelesnek tekintik azokat.

Mindennek ellenére kétséges, hogy a múltbéli vagy jelen kapcsolatok feltárása Tanaka és a yakuza között bármilyen sikerrel járna a bizottság, vagy az olimpia megtisztítása céljából. Abe Shinzo miniszterelnök nagyapja, Kishi Nobusuke, aki maga is betöltötte a miniszterelnöki tisztséget, baráti kapcsolatokat ápolt a Yamaguchi-gumi-val. 1971-ben, Nobusuke segített pénzt előteremteni a Yamaguchi-gumi egyik, gyilkossággal vádolt tagjának óvadékára. 2012-ben előkerült egy 2008-ban készült kép, amin Abe látható Nagamoto Ichuu, Yamaguchi-gumi taggal, valamint Mike Huckabee amerikai politikussal.

cikk_004k_kep09.jpg

Mike Huckabee , Abe Shinzo és Nagamoto Ichuu, Forrás: foreignpolicy.com

Abe ragaszkodik hozzá, hogy nem ismeri Nagamoto-t, és csak egy „photo-bomb” áldozata lett.

Az is lehetséges, hogy a yakuza, olimpiával való összefonódása nem is gond, mivel az Abe adminisztráció nem látja annak. Ahogy látszólag az atom-, szórakoztató- és építőipari kötődéseiket sem vélik problémásnak. A Tokyo körzeti bíróság 2013 januárjában azt a döntést hozta, hogy az egyik jelentős, olimpiai projekteket kezelő építőipari cég yakuzákat bérelt fel, hogy a tárgyalások során bizonyos valakit megfélemlítsenek. De ez a döntés nem volt befolyással arra, hogy a cég továbbra is építési megbízásokat kapjon.

Ahogy az olimpia tervezgetése és hozzá kötődő építkezések haladnak előre, továbbra is lesz lehetőség kérdéseket feltenni. De az esélye annak, hogy riporter a yakuza befolyásról kérdezzen kb. annyi, mint amennyi a szumónak van arra, hogy 2020-ban végre hivatalos olimpiai szám legyen.

Hivatalos reakció

A képeket hónapokon keresztül láthatták az emberek cirkulálni szerte az interneten, de jó ideig semmiféle hivatalos reakció nem érkezett, pedig a képen egy igen magas rangú ember bratyizik a legnagyobb japán maffiacsalád legelső emberével. Hónapokkal későbbig, 2015.04.14-ig kellett várni az első, jelentősebb hivatalos válaszra.

Viszont az oktatásügyi miniszter, Shimomura Hakabun azt mondta Maki-nak a bizottsági ülésen, hogy nincs tudatában problémának. – Ahogy a Japán Egyetemnek, úgy a 2020-as olimpia felügyeletét is az Oktatásügyi Minisztérium látja el.

cikk_004k_kep10.jpg

Maki a 2015 januárjában kiadott VICE News-t tartja a kezében a bizottsági ülésen, Forrás: vice.com

A keddi ülésen, Maki a januári VICE News kiadását lóbálta a kezében (a Tanaka sztorival), és aggodalmait fejezte ki Tanaka-val kapcsolatban, várva az Oktatásügyi Minisztérium válaszát.

„Megkérdeztük a JOC-t és az egyetemet a vádakkal kapcsolatban”- mondta egy minisztériumi dolgozó, „és azt a választ kaptuk, hogy nincs semmi probléma.”

A minisztérium válaszát Maki „módfelett hanyagnak” nevezte, és azt mondta, hogy mikor ő maga beszélt „kulcsemberekkel” az egyetemen, mind azt mondták, hogy tisztában van mindenki Tanaka yakuzás kötődéseivel… és féltik az életüket, ha ezt nyilvánosságra hozzák.

A bizottság ülésén Maki megkérdezte a Nemzeti Rendőrségi Intézet tisztviselőjét annak megerősítéséért, hogy érkezett-e feljelentés az ügyben, de a tisztviselő kétszer is megtagadta a válaszadást.

Maki sugalmazta, hogy az Oktatásügyi Minisztérium független vizsgálóbizottságot indít az ügy felderítésére. „Ez az első alkalom, hogy hallok erről a problémáról” mondta Shimomura Maki-nak, „Fontolóra vesszük egy vizsgálat indítását a minisztériumon belül, vagy rábízzuk az egyetemre egy harmadik fél vezette vizsgálóbizottság létrehozását. Személyesen szeretném vezetni a kivizsgálást.”

Ez meglehetősen lelkes válasz attól a Shimomura-tól, aki adományokat kapott egy Yamaguchi-gumi-hoz köthető fedőcégtől, és kivizsgálás alatt áll, mert állítólag kapcsolatban áll Toyokawa Masashiro-val (szintén Yamaguchi-s üzlettárs), aki pénzt adott neki egy politikai támogató-csoport létrehozására.

Mindamellett, sem a Japán Olimpiai Bizottság (JOC), sem pedig a felügyeleti szerve, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) nem tűnt különösebben nyugtalannak a gyanúsítás miatt. Egy e-mailben, amit egy IOC szóvivő írt, az áll, hogy nem az ő dolguk távol tartani a bűnös elemeket a 2020-as olimpiától. Valamint, hogy az IOC nem áll vizsgálat alatt.

„Az IOC-nek, mint sportszervezetnek, nincs hatalma vagy jogköre a törvények alkalmazására.” mondta a szóvivő. „Ha volna bármilyen nyom vagy bizonyíték bűncselekményben való közreműködésre, akkor az a japán ügyészség és bíróság dolga lenne, hogy vádat emeljen és szankcionálja az ebben részt vevő egyéneket.”

Az Abe kabinet sarkában már jó ideje ott lohol a szervezett-bűnözéssel való kapcsolatának vádja. Az Abe által a Közbiztonsági Bizottság élére kinevezett Yamatani Eriko-nak (aki a Nemzeti Rendőrségi Intézet felügyeletét is ellátja) régre visszanyúló érintettsége van a yakuza által támogatott jobboldali csoporttal, a Zaitokukai-al, amely szervezetet a Nemzeti Rendőrségi Intézet közbiztonsági kockázatként tart számon. A rendőrségi források szerint, a csoportot a Yamaguchi-gumi háttértámogatására hozták létre, és egész mostanáig szoros kapcsolatban állt a Sumiyoshi-kai-al, Japán második legnagyobb bűnözői csoportjával.

Ahogy a fenti képen látható, Abe miniszterelnököt együtt kapták lencsevégre a Yamaguchi-gumi egyik fő pénzelőjével és a Zaitokukai tagjával, de tagadta, hogy ismerné.

Nem csak az állítólagos yakuza szálak körüli botrányok keserítik meg Tanaka életét. Egy, a Yomiuri Shimbun 2015. februári számában megjelent cikk szerint, állítólag 42 ezer dollárnyi részesedést kapott az egyetemhez köthető építkezési projektekből.

Hajléktalanok felhajtása munkásnak

cikk_004k_kep11.jpg

Forrás: rt.com

2018. októberi hírek szerint, hat yakuza tagot tartóztattak le, amiért illegálisan közvetítettek az építőipar számára munkásokat. A szektor egyébként is krónikus munkaerőhiánnyal küzd, hogy megfeleljen az olimpiai határidőknek.

A rendőrség beszámolója alapján, szerdán (2018.10.10) tartóztatták le az említett 6 embert, közöttük a 69 éves Hiroo Mitsunobu bandavezért, aki kapcsolatban áll a Tokyo székhelyű Kyokuto-kai bűnszervezettel. A Kyokuto-kai-t 1993-ban erőszakos szervezetnek nyilvánították, de még ma is 14 különböző prefektúrában operál.

A 2000-es évek elején, az 1.200 fős yakuza csoport vérre menő bandaháborúban állt a Matsuba-kai-al, amely során egy tagot le is lőttek a Shinjuku körzeti SunLite hotel előterében.

Az Asahi újság értesülései alapján Hiroo elismerte, hogy a banda pénz kapott Shinjuku körzeti hajléktalanok toborzásáért, és hogy őket Tokyo különböző építkezési területeire küldje.

Habár az elmúlt években csökkent a főváros utcáin élő hajléktalanok száma, de még így is nagyjából 5.000 főre tehető a számuk. Mivel kell nekik a pénz, ez könnyű célpontjává teszi őket az építkezési cégeknek munkaerőt folyamatosan vadászó yakuzának. Habár jelentések nem szólnak róla, a szakértők azt mondják, hogy nem lehet kizárni, hogy külföldi bevándorló munkásokat is alkalmaznak illegálisan az olimpiai projekteknél.

A gengszterek állítólag díjazást kaptak az építkezési cégektől, amiért naponta bizonyos számú munkaerőt szállítottak nekik, miközben a munkások fizetéséből is leakasztottak valamennyi százalékot. A munkások napi fizetése körülbelül 10 ezer jen volt (akkori árfolyamon olyan 90$). Most már talán a hatóságok is tüzetesebben vizsgálják majd a helyzetet, mivel tartanak a megszégyenüléstől.

„A közvetlen háború utáni korszak óta számít belső betegségnek a yakuza az építőiparban.” mondta a szociális problémákra szakosodott Kyle Cleveland professzor. „A hosszú évek alatt a nagy vállalatok, az építőipar és politikusok hathatósan hozzájárultak ehhez, és csak az ehhez hasonló esetek tudják felfedni a helyzet krónikus, hosszú távú realitását.”

Most, hogy a játékok szinte a küszöbön állnak, és a világ szeme Tokyo-t fürkészi, talán feltámad a változás szele.

Cleveland azt mondja: „A hatóságok talán tüzetesebben vizsgálják majd a helyzetet, mivel tartanak attól, hogy valamilyen reveláció miatt megszégyenülnek, mivel nagyon fontos nekik, hogy látszólag meg tudjanak felelni a nemzetközi normáknak. Ez talán azt jelzi, hogy a kormány tényleg meg akarja oldani a problémát. Viszont azt is jelentheti, hogy legalább külső szemlélő számára tűnjenek olyannak, mint akik kézben tartják a problémát.”

A letartóztatás csak egy még negatívabb, az olimpiát érintő hírt követett. A vizsgálóbizottság feltételezései szerint, az olimpiai játékok megrendezésének teljes költsége meghaladhatja a 3 trillió jent (ami kb. 26,5 milliárd $), ami sokkalta nagyobb a 2017 decemberében becsült 1,35 trillió jennél.

A felmerült számok nem kevés indulatot gerjesztettek. A Mainichi vezércikkében írta, hogy ezek a számok „teljesen eltérőek”, hozzátéve: „Ha előre lehetett volna tudni, hogy a teljes költség ilyen roppant méretű lesz, sokkalta több kérdés merült volna fel az olimpiai játékok rendezését illetően.”

 

A következő héten az olimpiát ellenző hangokról, körülményekről és friss információkról lesz szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr5915395968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása