A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

A rémséges yakuza idén tényleg kihagyja a Halloween-t

2021. november 07. - Manualningen

A forrás cikk 2020.11.01-én került publikálásra a „The Daily Beast”-en. (link)

cikk_037k_kep_01.jpg

Forrás: Fred Dufour/Getty.

A japán kormány megtiltotta a legendás csoportosulásnak, hogy cukorkákat osztogassanak a környékbeli kölyköknek – és emiatt gyerekek és bandatagok egyaránt szomorúak.

Nem sűrűn fordult elő, hogy a gyerekek cukorkával hozzák le a gengsztereket – egészen addig a bizonyos Halloween-ig, mikor a kobe-i kölykök terrorizálni nem kezdték a helyi yakuza-t (a japán maffiát) a rekedtes „csokit vagy csalunkkal!”. Amiért a yakuza, minden beszámoló szerint, odavan. Éveken keresztül mind a bandatagok mind a gyerekek lelkesen várták az évenként megrendezett halloween-i ünnepséget, amit az ország legnagyobb yakuza-csoportjának székhelyén rendeztek.

A Yamaguchi-gumi – ami Japán legnagyobb bűnözői tömörülése – merő véletlenségből fedezte fel évtizedekkel ezelőtt ezt az ünnepet, amikor a nemzetközi iskola tanulói csokiért kopogtattak az irodáik ajtaján. Ami akkor esetlen pénzosztás volt a gengszterek részéről, hogy lecsendesítsék a helyi kölyköket, az mostanra hagyományos, az egész környéket érintő ünnepéllyé alakult.

Ez az évtizedeken át fennálló hagyomány idén véget ért. Viszont a „Yakuza Halloween-t” nem a COVID-19 miatt fújták le – hanem a Hyogo prefektúrai közgyűlés által elfogadott törvények folyományaként, amelyek értelmében megtiltják a yakuza-tagoknak, hogy cukrot (vagyontárgyakat) adjanak a gyermekeknek, illetve hogy beengedjék őket az ingatlanjaikba.

Bizonyára megvoltak a jó okai, hogy eltiltották a yakuza-t a környékbeliekkel (és gyerekeikkel) való érintkezéstől, ugyanakkor sok helyi lakos érezte magát inkább megcsalva, mint megvédve.

 

Maszkokra nincs szükség

 

Japánban a yakuza nem bujkál, és ugyan a COVID okozta világjárvány miatt maszkot kényszerülnek viselni, általában nem szokásuk szégyenlősen eltakarni félelmet keltő arcukat. Törvényesen, ugyanakkor szabályozva léteznek. A Yamaguchi-gumi és más yakuza-csoportok székhelyei, mint például az Inagawa-kai-é, nyilvánosan elérhető; mindegyik csoport székhelye megtalálható a Japán Nemzeti Rendőrségi Intézet weboldalán. Egészen az elmúlt évig, a havonta megjelenő rajongói magazinok beszámoltak a yakuza múlt- és jelenbéli tetteiről, ahogyan az időszakosan megjelenő képregények is tették. Az 1915-ben alapított Yamaguchi-gumi már több mint egy évszázada bonyolítja a különféle ügyleteit, és jelenleg is számos illegálisan és legálisan működő cégeiken keresztül űzik az ipart az ingatlan-, építkezési- és szórakoztatási szektorban.

A begyakorolt, jóságos szamuráj imázs ellenére a legtöbb yakuza-tag bevétele olyan tevékenységekből származik, mint a zsarolás, szerencsejáték, csalás, bennfentes kereskedelem, fenyegetés és más kétes ügyletekből. Emellett többeknek legálisan működő vállalkozása is van. A Yamaguchi-gumi emberbaráti szervezetként tekint magára, aki megtiltja tagjai számára a lopást, rablást, drog való kereskedést és más utcai bűntetteket. Talán ez lehet az egyik oka, hogy ilyen sokáig eltűrték őket.

A Yamaguchi-gumi kobe-i irodái régre nyúló jó viszonyt ápolnak a környéken élőkkel, magukévá téve a „ne szarj oda, ahol enni kapsz” gyakorlatias tantételét. Igazán illedelmes szomszédok. Talán ezzel is elkerülve azokat a polgári peres eljárásokat, mellyel kipenderíthetnék őket a környékről, de hogy őszinték legyünk, az itt élő és dolgozó gengszterek azért is ilyenek, mert kedvelik a helybélieket. Majdnem minden újévkor, a helyieket meghívva rizssütemény készítő ceremóniát tartanak, amelyen a szervezet nagykutyái is részt vesznek.

Az utóbbi években ezek az ünnepélyek igencsak megcsappantak.

Augusztus 27-én a Yamaguchi-gumi kettészakadt. A Yamaken-gumi 12 másik frakcióval egyetemben kiváltak és megalapították a Kobe Yamaguchi-gumi névre hallgató, független szervezetüket. Ez volt a kezdete annak a véres bandaháborúnak, ami azóta is folyamatosan fel-felfortyan. Magából a Kobe Yamaguchi-gumi-ból is kivált egy csoport, ezzel egy harmadik szervezetet megalkotva, a Ninkyo Yamaguchi-gumi-t (jelenlegi nevén Kizuna-kai).

A belső konfliktusok ellenére a Yamaguchi-gumi továbbra is PR hadjáratot folytat a közvéleménnyel szemben. Elég nyilvánvaló, hogy a gyors segélynyújtás természeti katasztrófák után igen jót tesz a yakuza közmegítélésének, ahogy az évenként megtartott események is, mint amilyen a halloween-i bulijuk.

cikk_037k_kep_02.jpg

Egy férfi a Tokyo-ban rendezett Sanja fesztiválon mutatja az un. „irezumi”-ját, ami egy, a yakuza világhoz köthető tradicionális tetoválás. Forrás: AFP Photo / Fred Dufour / Getty

A halloween-i hagyomány a szervezet harmadik generációs vezetőjének – akit úgy is ismernek, mint a „keresztapák keresztapja”, Taoka Kazuo – uralkodása idején, valamikor az 1970-es évek vége felé kezdődött. Ekkor a helyi nemzetközi iskola tanulói, szellemeknek és boszorkányoknak öltözve, az irodáik ajtaját zörgetve jöttek édességért. Az elsőre tanácstalan, enyhén riadt gengszterek egy 1.000 yen-es (~10$) bankjeggyel hessegették el őket. A gyerekek pedig minden évben visszajártak. Taoka utasításba adta az embereinek, hogy tanulmányozzák ezt Halloween-t, és találják meg a módját, hogy miképp csillapíthatnák le ezeket a kapunál dörömbölő, apró barbárokat. Apránként megtanulták, hogy jobban járnak, ha pénz helyett édességet és ajándékot adnak a gyerekeknek, és az évek során végül ők is megkedvelték ezt az éves eseményt. Ezt a Halloween partit végül a Yamaguchi-gumi ötödik generációs vezetője, Watanabe „A Gorilla” Yoshinori intézményesítette. 2016-ra ezen az eseményen nagyjából 700 gyerek és 300 szülő és gyám vett részt minden évben.

A Yamaguchi-gumi egykori, alacsonyabb rangú tagja, Nakajima Yu, azt nyilatkozta a The Daily Beast-nek, hogy ugyan annyira élvezte ezeket a Halloween partikat, mint maguk a gyerekek. „Először kissé ideges voltam. Ott volt egy csomó igazán hangos külföldi gyerek néhány japán gyerekkel, akik össze-vissza rohangászva mondogatják „Csokit vagy csalunk!”. Miután megértettem a Halloween-t és annak hagyományát, már kevésbé volt furcsa, és olyan szívmelengető volt látni a kis kölykök arcán a mosolyt, mikor odaadsz nekik egy zacskó édességet.”

A díszítés és a zacskók édességgel való megtöltése több napnyi előzetes munkát igényelt. Emellett megesett, hogy az épületen kívüli hőmérséklet a nullát is megközelítette az október végi időszakban, ami az előkészületeket fárasztó feladattá tette. „Biztos vagyok benne, hogy néhány testvérem örül neki, hogy véget ért az a hagyomány; csak a nyűg volt vele. De szerintem sokan fogják hiányolni a minket üdvözlő mosolyokat. Nem olyasfajta üzletet űzünk, ahol gyakran mosolyognak ránk az emberek, vagy mi rájuk.”

 

A 2017-es nagy Csokit-vagy-Csalunk esemény el nem mondott története

 

Az éves eseményt először 2015-ben mondták le, mikor a bandák közötti háború megkezdődött. 2016-ban újra megrendezték.

Azonban 2017-ben egy cetlit tűztek a szervezet székhelyének ajtajára, tudatva a környékbeliekkel, hogy a Halloween-t nem tartják meg. Hozzávetőleges fordításban ez volt olvasható: „Minden év október 31-én megtartottuk a hagyományos Halloween [partit]. Ugyanakkor idén, különféle körülményekből adódóan lefújjuk az eseményt. Tudjuk, hogy az eseményre készülő gyerekek szomorúak lesznek miatta, de jövőre mindenképpen megtartjuk, ezért kérjük önök is várják. Köszönjük, hogy informálhattuk önöket.”

A japán média szélsebesen lehozta a hírt, hogy idén elmarad a Yakuza Halloween.

Az üzenet az ajtón? Kiderült, hogy csupán egy remek trükk volt. Végül meg lett tartva a Yakuza Halloween. A Yamaguchi-gumi túljárt a riválisai eszén, bohócot csinált a rendőrségből, valamint meglepte és boldoggá tette a környék gyerekeit azzal, hogy végül mégis meg lett tartva.

Október 31-én, nagyjából délután 4 óra körül megnyitották a székházukat és megkezdték a zacskó édességek szétosztását, ahogy azt tették évtizedeken keresztül. A gyerekeket behívták az épületbe, hogy csatlakozzanak a partihoz. Mindegyik rikító zacskó tökfejekkel volt dekorálva, angolul „Happy Halloween” felirattal. A zacskók sütikkel, kekszekkel és csokoládéval megtöltött koalákkal voltak megtömve.

„Tényleg megtartották idén is, a szervezés pedig szuper,” mondta akkoriban egy helyi nő. „Nagy csomagok tele minden jóval és két hosszú sor állt a vattacukorért. A gengszterek pedig szuper kedvesek voltak!” A bandatagok kidekorálták az egész épületet tökökkel és Halloween-es világítással, felfújható szellem-bábukkal, valamint „Happy Halloween” feliratú édességes csomagokat osztogattak a gyerekeknek.

Az egyik yakuza-tag hatalmas töklámpásnak öltözve üdvözölte az ajtóban az érkezőket; mások pedig golyóálló mellényben a környéken járőröztek, miközben a rendőrség szemmel tartotta őket. Egy fiatal anya, aki elvitte az eseményre a két fiát azt mondta,”Így a rendőrök és a gengszterek között, azt hiszem nagyon biztonságos ez a hely. Jó a biztonság és jó a móka is.”

A 2017-es Halloween jó móka volt akkor Kobe-ban, ugyanakkor Tokyo-ban már kevésbé, mivel a rendőrség kilenc feldarabolt holttestet talált egy sorozatgyilkossággal vádolt ember lakásában, akinek jelenleg is tart a tárgyalása.

Vannak rémisztőbb dolgok is a gengsztereknél.

Azok számára, akik a Yamaguchi-gumi közelében élnek, nem mindig tűnnek annyira rémisztőnek. A világ többi része számára a japán maffia félelmet keltő képződmény. 1993 óta írok róluk, de még ma is feszült leszek, ha velük van dolgom. Nem viselnek maszkot, de sokuk napszemüveget hord és gazdagon díszített tetoválás borítja a testüket, gyakorta erőszakos képekkel, a jellegzetes mogorva arckifejezésükről nem is szólva. Többeknek hiányzik az egyik ujja, néhányuknak több is. A yakuza-tagok akkor vágják le az ujjukat, mikor saját hibáikért akarnak jóvátételt adni, vagy barátaik nevében elintézzenek egy vitás ügyet. Mikor az ujjukat a hibáikért való vezeklésért vágják le, azt shiniyubi-nak, „holt ujj”-nak hívják. Mikor a kisujjat egy másik személyért áldozzák fel, az a még tiszteletreméltóbb ikiyubi, vagyis „élő ujj”.

cikk_037k_kep_03.jpg

Szilikonból készült ujjak és végtagok készítés közben láthatóak egy művégtag készítő irodában Tokyo-ban. Egyenesbe kerülni számos kihívást rejt magában, főleg, ha a retteget japán szervezett-bűnözés egyik figurája voltál egész életes során. Az egyik ilyen fő kihívás, hogy mit kezdj a levágott ujjaddal.

Forrás: Kitamura Toshifumi / AFP a Getty Images-en keresztül

Számos idős yakuza-tagnak sebhely éktelenkedik az arcán. Ez azokra az időkre vezethető vissza, mikor a riválisodat nem ölöd meg, csak megvágod az illető arcát és életben hagyod. Kis számú yakuza-tag szándékosan vágja meg a saját arcát, ezzel azt a benyomást keltve, hogy túlélt egy halálos konfrontációt. Japánban még mindig vannak olyanok, akik, ha diszkréten akarnak a yakuza-ról beszélni, a „yakuza” szót teljesen hanyagolva, a mutatóujjukkal eljátsszák az arcuk megvágását.

Jóllehet a Halloween partikra érkező gyerekek szemében a yakuza-tagok egyáltalán nem tűnnek ijesztőnek. Talán a cukor-löket teszi.

Végül a 2017-es meglepetést jó szívvel fogadták az azon résztvevő emberek.

Egy helyi hindu származású apuka is mesélt az eseményről. „Minden gyerek kapott egy-egy csomagot, ami nagyjából 1.000 yen (9$) értékű lehetett. A feleségem szerint nagyszerű volt a dekoráció.” Kobe-ban a nagyszámú indiai közösség tagjai közül sokan meg vannak győződve, hogy nekik is részük volt a hagyományban, újra elmesélve a saját élményeiket, mikor fiatalon ők jártak ide. Voltak, akik azt mondták, hogy a japán gyerekek is elkezdték másolni őket, miközben az édesség-gyűjtő körutjaikon jártak, viszont a japán gyerekek, mivelhogy nem volt jelmezük, legtöbbször csak fekete szemeteszsákot húztak magukra.

Ugyanakkor a közvélekedés úgy tartja, hogy a „yakuza mindig gonosz”, és senki sem akar nyilvánosan a helyi gonosztevők védelmére kelni.

A rendőrség kevésbé volt elragadtatva a „csalunk” résztől. A Kansai régióban akkoriban egy szervezett-bűnözéssel foglalkozó nyomozó azt mondta, hogy „nem ért minket teljesen váratlanul, de a jelenlegi bandaháború fényében ez egy veszélyes húzás volt. Szerintem a riválisaikat sikerült teljesen átverniük, amit kifejezetten szórakoztatónak találok.”

2018-ban, a rendőrség bosszúságára, az ünnepséget ismét megtartották. Habár múlt évben, annak következtében, hogy a három csoport közötti, a Yamaguchi-gumi palástjáért folytatott konfliktus kiéleződött, a Halloween bulit ismét lemondták.

 

Idén sem lett volna Yakuza Halloween… még a COVID-19 nélkül sem

 

Meglehetősen kétséges lett volna az idei Halloween-es parti megrendezése, még akkor is, ha nem éppen egy világjárvány közepén volnánk.

Ez év elején a hatóságok „kifejezetten veszélyes szervezett-bűnözői csoportnak” nyilvánították a Yamaguchi-gumi-t, mikor a 2020-as tokyo-i olimpiát eredetileg akarták tartani, emellett az irodáik használatát is megtiltották. Viszont ez nem volt elegendő a rendőrség és a hatóságok számára, akik a Hyogo prefektúrában érvényes szervezett-bűnözést kizáró rendeletbeli változásért küzdöttek. Október elején Hyogo prefektura közgyűlése elfogadta az új változtatásokat, melyek szerint megtiltják bármelyik yakuza-csoportnak, hogy gyerekeknek „pénzt és javakat” ajándékozzanak, kapcsolatot teremtsenek 18 éven aluliakkal, vagy azt, hogy beengedjék a gyerekeket az irodáikba. Akik megszegik a rendeletet figyelmeztetésben részesülnek, többszörös megszegés esetén hát hónapig terjedő börtönbüntetéssel és/vagy 500.000 yen-es (4,780$) bírsággal sújthatóak.

A rendelet október 26-án lépett érvénybe. A revízióhoz vezető látszólagos okok között volt, hogy meggátolják a fiatalokat, hogy csodálattal tekintsenek a yakuza-ra, barátkozzanak velük, és később bandatagok legyenek.

Való igaz, hogy a Yamaguchi-gumi-ra és minden más yakuza-csoportra ráférne a fiatalos lendület. A yakuza-tagok átlagos kora jelenleg 50.

A Shukan Shincho hetilap interjút készített az egykori Yamaguchi-gumi vezetővel, Takegaki Satoru-val, aki jelenleg egy non-profit szervezetet működtet, amely segít az ex-yakuza-tagok rehabilitációjában. Ő úgy gondolja, hogy a tiltásnak van értelme, de azt is hozzátette: „ A keresztapa (Taoka Kazuo) napjaitól kezdve a szervezet igyekezett tenni a társadalomért. Ebbe beletartozott 1995-ben a nagy Hanshin földrengésnél és a 2011-es Tohoku földrengésnél nyújtott segítség is.”

Igen, Takegaki tisztában van azzal, hogy azt az édességet illegális vállalkozásokból jött pénzből vehették, és ez végül is ugyan így igaz a többi jótékonysági tevékenységre is, amit a yakuza eddig tett. Viszont …”Nincs túl sok olyan dolog, amit a yakuza büszkén tehet.” Abban is hisz, hogy tudva tudni, hogy valaki tesz a társadalomért, és ebben örömet is lel, az az első lépés a társadalmi rehabilitáció felé.

Az egykori yakuza-beosztott, Nakajima is egyetért. „Attól, hogy megszabadulunk a Halloween-től, a helyi gyerekek nem fognak kevésbé félni a yakuza-tól, viszont végső soron még félelmetesebbnek fognak tűnni. Mert ezek a kis események részei a fékek és egyensúlyok rendszerének a yakuza és a társadalom között, és most az egyik ilyen ellenőrzési pont megszűnt.”

Nem lesz idén csokit vagy csalunk a Yamaguchi-gumi-nál, és jövőre sem. Vagy az az utáni évben. A Yamaguchi-gumi környékén élő gyerekek számára, akik nincsenek tisztában a politikával és a jóindulatú gondolatokkal, amelyek a gengszterekkel való érintkezés tilalmával járnak, egy dolog világos: A 2020-as Halloween szívás lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr5716748834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása