A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

Egy vietnámi gyakornok a nyilvánosság előtt beszélt a japán kollegáitól elszenvedett sérüléseiről; köztük az eltört bordájáról

2022. január 23. - Manualningen

A forrás cikk 2022.01.18-án került publikálásra a „The Mainichi” angol nyelvű oldalán. (link)

 

Egy 41 éves vietnámi gyakornokot japán munkatársai sorozatosan bántalmazták, melyek után komoly sérüléseket szenvedett, köztük egy bordája is eltörött, derült ki a január 17-én tartott sajtótájékoztatón. A műszaki gyakornok egy Nyugat-Japánban működő építőipari vállalatnál dolgozott Okayama-ban.

cikk_038k_kep_01.png

A sajtótájékoztatót 2022. január 17-én tartották Okayama Kita kerületének önkormányzati épületében, ahol a vietnámi gyakornok (középen) beszámolt az őt ért támadásokról, amiket az építőipari cégnél szenvedett el. (Mainichi/ Matsumuro Hanami)

Az okayama-i városházán tartott sajtótájékoztatón az érintett férfi elmondta, hogy a vállalattól és a többi érintettől pénzügyi kárpótlást és bocsánatkérést vár: „Elviseltem, mert nem akartam nehézségeket okozni a családomnak és a többi gyakornoknak. Azt akartam, hogy legyenek együtt érzőbbek a külföldiekkel szemben” mondta.

A vietnámi férfit védelem alá helyező Fukuyama Union Tampopo szerint, mely egy Hiroshima prefektúrában működő szakszervezet, a férfi 2019 januárjában érkezett Japánba, hátrahagyva feleségét és 5 éves lányát. Egy felügyelő szervezet közbenjárásának köszönhetően 2019 novemberében műszaki gyakornokként kapott állást Okayama-ban egy állványokra specializálódott építőipari cégnél.

Ugyan ezen év decemberében ismétlődő támadásokat szenvedett el több japán munkatársától is, úgymint útlegelést és rugdosást. 2020 májusában kitört egyik foga, amit sebészeti beavatkozással négy öltéssel kellett helyrehozni, miután kollégája egy nagyjából 90 centiméteres, cső-formájú szerkezeti elemet vágott az arcához, miközben ő egy állványt szerelt éppen szét. 2020 novemberében csonttörést szenvedett, miután a mellé kinevezett tanácsadó munkatársa mellkason és egyéb helyeken rugdosta.

Habár 2021 júniusában a férfi jelentette az eseteket a felügyelő szervezetének, mely mellé képi bizonyítékokat is küldött, ugyanakkor a kapott válaszban kijelentették, „Az erőszakos viselkedés miatt figyelmeztetést fogunk küldeni, viszont önt nehéz lenne áthelyezni.” A férfi elmondta, hogy válaszukban valami olyasmire akartak célozni, hogy „elkerülhetetlen, hogy a gyenge japánja miatt ilyen támadások célpontjává váljon.” Ezt követően a bántalmazások nagyjából egy hónapra abbamaradtak.

Azonban 2021 augusztusában egyik munkatársa, akit feldühített a lehulló por, amit az állványon felette dolgozó vietnámi férfi okozott munkája közben, egy tű formájú elemmel átszúrta a férfi cipőjét. A műszaki gyakornok elmondta, hogy ezek a támadások legtöbbször akkor fordultak elő, mikor nem beszélte jól a japánt, vagy mikor valami megszakította a munkát.

Múlt év októberében egy facebook-on megismert vietnámi segítségével kapcsolatba lépett a Fukuyama Union Tampopo-val, akik védelmükbe is vették őt. Jelenleg a szakszervezet egyik óvóhelyén él. A szakszervezet elmondásai alapján a céggel történt első közös megbeszélésen azt mondták nekik: „Noha jórészt elismerjük az elszenvedett sérüléseket, nem tudunk konkrétumokról arra vonatkozóan, hogy történtek-e támadások.” A szakszervezet elmondta, hogy a felügyelő szervezet állítása szerint nem tudtak az eseményekről.

A cég ragaszkodott ahhoz, hogy a sérüléseket kivizsgáló kórházi orvosnak mondja azt, hogy csak leesett a bicikliéről. Körülbelül 2020 májusa óta stresszel kapcsolatba hozható álmatlanságban szenved, és elmondása szerint a felügyelő szervezet munkatársával együtt látogatták meg a kórházat.

Ennél az építőipari cégnél további három vietnámi dolgozik gyakornokként, akiket japán munkatársaik állítólag ütlegelnek és más egyéb bántalmazásnak tesznek ki. Könnyekkel küzdve mondta el a férfi, hogy „mielőtt Japánba jöttem, azt hittem, hogy a japán emberek kedvesek és ez egy biztonságos ország, jó munkakörnyezettel, de az elszenvedett bántalmazások miatt nagyon nehéz dolgom volt.”

Azt is határozottan hozzátette, hogy a családja miatt továbbra is az országban szeretne dolgozni. „Át akarok menni egy másik, jó céghez.”

Az építőipari céget képviselő ügyvéd elmondta: „Nem szolgálhatunk semmilyen megjegyzéssel vagy konkrét adattal még a kérdés rendezése le nem zárul. Hogy békés megoldásra juthassunk, szeretnénk minél gyorsabban reagálni az ügyre.” A felügyelő szervezet ügyvédje elzárkózott a tárgyalásokra vonatkozó kérdésektől.

A Fukuyama Union Tampopo 71 éves ügyvezető elnöke Muto Mitsugi elmondta: „Ez egy szörnyű erőszakos eset, ami Japánban példa nélküli, és egyértelműen egy sanyargató cselekedet (bullying).” Azt is elmondta, hogyha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a szakszervezet megfontolja a rendőrség és a munkaügyi szabályokat ellenőrző hivatala felé intézett feljelentést is.

 

 

Saját megjegyzések:

A Mainichi honlapjáról nem tudtam közvetlenül átemelni a videót, de szerencsére megtaláltam a youtube-on.

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr4716821730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása