A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

A bálványként imádott lányok bizarr és veszélyes világa: Betekintés az „idol”-ok életébe

2020. július 12. - Manualningen

Az eredeti cikk 2019.01.21-én került publikálásra a „The Daily Beast”-en. (link)

A japán „idol” ipar gyakorta használja és kihasználja a fiatal, cuki lányokat. Egyik áldozat kitálalt, majd bocsánatot kért.

cikk_025k_kep_01.jpg

Fotó: Lyne Lucien / The Daily Beast

A popsztárok marketingelése igencsak jövedelmező üzlet, sok milliárd yenes bevételt termelve az őket menedzselőknek. Az üzlet pedig nem ritkán bizonyul mocskosnak, ahol a fiatal lányokat kihasználják és zaklatják, amíg le nem jár a „szavatossági idejük”, vagy „le nem diplomáznak”.

Hébe-hóba valami napvilágra kerül az ipar sötét oldaláról; ilyenkor nyelvek csettintő hangjai hallhatók, emberek hajlongnak, és a dolgok visszaállnak a szokásos kerékvágásba.

Amikor viszont a népszerű idol csapat, az NGT48 egyik tagját érte támadás (amire csak év elején derült fény), majd az áldozat bocsánatot kért az „általa okozott zűrzavarért”, a felháborodás viharként gerjedt fel, és az újabb felfedezések úgy törtek elő, mint ahogy a bombákat mossák felszínre a hullámok.

Ennek következtében a menedzsmentet végre olyan helyen találhatja el ez a probléma, amely rákényszeríthető őket az üzletmenet újragondolására: a pénztárcájuknál.

Kik is azok az „idol”-ok, vagy bálványok?

 

Az „idol” szónak nincsen a japánok körében negatív konnotációja (járulékos jelentése), valamint „fals idol”-ok (hamis bálványok) sincsenek, csupán jövedelmezők és haszontalanok. Bálványokként (vagy japánul aidoru) főleg a fiatal nőkre és lányokra hivatkoznak, akik énekléssel, tánccal és fellépésekkel szórakoztatják többnyire férfi rajongóikat.

Az ártatlanság és barátságosság képét sugározzák magukról, és példaképekként árulják őket a kisgyereknek számára. Az AKB48, amely a legnagyobb idol csapat, furcsamód számos képet jelentet meg a Weekly Playboy-ban, ami egy japán pornómagazin (és nincs köze az amerikai Playboyhoz), valamint egyik hírlapban külön gyerekrészlegük is van.

A rajongóik igényeinek kielégítése és a menedzsmentjüknek való pénzgyártás miatt iszonyú nyomás nehezedik rájuk, és a folyamat közben sokan fel is áldozzák a kamaszkorukat.

Múlt év márciusában egyik fiatal lány, aki még csak 16 éves volt, öngyilkos lett. A szülők be is perelték a menedzselő céget az okozott sérelmekért, emellett követelték a lányuk halálához vezető események tisztázását. Az ügy jelenleg is folyamatban van, egyik fontos tanú pedig vallomástételre készül, az ügyvédjük szerint még idén február 18-án.

A legutóbbi, napvilágra került zaklatási ügy áldozata a 23 éves Yamaguchi Maho. Az NGT48 csapat tagja volt, amit Niigata prefektúrában alapítottak 2015-ben, hogy segítsenek felhívni Niigata-ra a figyelmet, és reklámozni a turizmust. A csapat egy 48, csak nőkből álló együttes, amely az AKB48, az ország legismertebb idol együttesének testvércsapata.

cikk_025k_kep_02.jpg

Getty

December 8-án két 25 éves férfi megtámadta Yamaguchi-t közvetlenül az otthona előtt, ahol is arcon ragadták és durván bántak vele. Niigata prefektúrális rendőrsége a helyszínre érkezett, és testi sértés vádjával letartóztatta a két férfit. A támadók állították, hogy csupán lelkes rajongók, ennek ellenére a rendőrség feljelentést tett ellenük; a niigata-i ügyészségi iroda december 28-án viszont úgy döntött, hogy nem emel vádat. A két férfit elengedték.

Az eset nem került be a hírekbe, és a niigata-i rendőrség sem tett bejelentést.

Yamaguchi szemmel láthatóan csalódott volt az ügye eltusolása miatt, és hogy az őt menedzselő cég, az AKS, egyáltalán nem védte meg, ezért január 8-án közzé tett egy videót a közösségi médiás felületén, ahol könnyek között mesélte el a történteket.

Azt mondta,”nem maradhatok néma, mert ez a többi taggal is megtörténhet… El szeretném mondani a teljes történetet, de nem tehetem. Azt mondták [a menedzserek], hogy megszabadulnak a rossz tagoktól, de nem tették. Képtelen vagyok elviselni, hogy más tagok is átéljék ugyan ezt a borzalmat. Ez alkalommal legalább én szerencsés voltam, és [valaki] megmentett.”

A twitter fiókján részletekbe is belement, viszont a posztjainak többsége később le lett szedve.

Yamaguchi nem csak az őt ért támadásról számolt be, de arra is utalt, hogy a csapata egy másik tagja is kapcsolatban hozható a támadással. Később a menedzsment elismerte, hogy az egyik munkatársa árult el információkat a támadóknak, köztük azt is, hogy általában mikor jár haza.

Egyelőre nem tiszta, hogy ki bujtotta fel a támadókat, ha történt ilyen. Habár korábbi idol-ok utaltak rá, hogy a lányok közötti kegyetlen rivalizálás nem teszi kizárhatóvá egy másik lány által megszervezett támadás lehetőségét sem.

Ami viszont forradalminak számít az ügy kapcsán, hogy egy idol nyilvánosság elé lépett a történetével, és mindeközben a menedzsmentet is kritizálta. Egy ilyen tett Japán extrém módon kicsavarodott szórakoztatóipari világában rendszerint száműzéssel végződik.

A most Angliában társadalomtudományt tanuló ex-idol, Amina De Jean szerint „isteni áldás, hogy Yamaguchi-nak volt bátorsága beszélni a történtekről. Most már másokat is látni az őket ért sérelmekről beszélni. Habár nem az őrjöngő rajongók képzik nyomasztó többséget, ha mégis átlépik a szabott határokat, a nyilvános személyiségünk fenntartása érdekében gyakorta szólítanak fel minket a semlegesség megtartására. Amit Yamaguchi Maho és a többiek tettek az manapság úttörőnek nevezhető, mivel a régi, Onyanko Club-os időkben (ez egy 1980 években működő mega idol csapat volt) ilyet soha nem lehetett volna megtenni. Az felért volna egy karrier-öngyilkossággal. Ezt a közösségi média tette lehetővé.”

Minden rejtélyességével és az eltusolásával együtt is, a teljes történetet körülvevő spekuláció és felháborodás valósággal felrobbantotta Japán kiberterét. Aki megnézte Yamaguchi könnyekbe és őszinte könyörgésbe kifakadó videóját, az valóban szívfacsarónak érezhette.

Amint a történet nyilvánosságra került, számos médium, köztük az NHK közszolgálati tv is egyből beszámolt a támadásról, és hogy a niigata-i rendőrség valóban letartóztatott két fiatal férfit, akiket később, vádemelés nélkül szabadon is engedtek.

Az NGT48 kezelőcége, az AKS, nem szólalt meg az ügyben. Aztán később, a csapat évfordulója alkalmából tartott koncerten január 10-én, Yamaguchi kiállt a színpadra, és a közönség előtt bocsánatot kért „az általa okozott felfordulásért”.

Számos rajongó vélte, hogy rákényszerítették a bocsánatkérésre. Bátorításképpen sokan bekiabáltak, és az AKS ellen érzett haragjuknak adtak hangot: „Nem a te hibád! Az övék! ... ”Nem neked kell bocsánatot kérned!” … ”Ne add fel!”.

Ugyan az AKS honlapján kommentálta az esetet, viszont a helyzet továbbra sem látszott enyhülni. Január 12-én, a Bunshun hetilap részletes beszámolót jelentetett meg online felületén, kitérve a támadás résztvevőire, és hipotéziseket felállítva a valódi történtekről.

Két nappal később, január 14-én, az AKS sajtókonferencián szándékozott foglalkozni a problémával, ugyanakkor a szóvivőjük nem volt valami meggyőző.

cikk_025k_kep_03.jpg

The Asahi Shimbun / Getty

Mi is megkerestük az AKS-t, válasz helyett végül az NGT48 hivatalos honlapján közzétett legfrissebb bejegyzésükhöz irányítottak. Sajtóközleményükben, amit „A Yamaguchi Maho-t körülvevő sorozatos zavarokat illetően”-nek lehet fordítani, a menedzsment elnézést kér „az NGT48 rajongóinak okozott gondokért, és amiért aggódniuk kellett.”

Reagáltak egy másik csapattagot ért vádakra is, akinek köze lehetett a támadáshoz. Szerintük, ha lett volna cinkosuk, a niigata-i rendőrség nem csak a két férfi ellen tett volna feljelentést. Homályosan még azt is megjegyezték, hogy a többi lány részéről elhangozhattak helytelen megjegyzések, illetve tettek.

Az AKS ígéretet tett egy független bizottság felállítására annak reményében, hogy így végre kihűl a történet.

Január 20-án az NGT48 menedzsmentje a médiának címzett üzenetet tett közzé: „Az utóbbi időben számos olyan tettről érkezett jelentés, amiknek határt kell szabni. Szomszédok felkeresése, családtagokkal beszédbe elegyedés, éjszakai látogatások… Kérjük, tartózkodjanak a túlbuzgóságtól, mivel ezzel megnehezítik a család életét, és megsértik a magánszférájukat.”

Ezzel nemcsak a család, hanem Akimoto Yasushi életét is megnehezítik, aki nem csak az AKB48-at irányítja a háttérből, hanem az NGT48-at is.

Keserű következmény

 

Miközben a média az AKS menedzsmentjét darálja, nagyon kevés japán folyóirat meri felhozni az AKB48-at menedzselő Akimoto felelősségét; ennek a csapatnak a leányszervezete az NGT48. Viszont maga Akimoto a porondmestere az idol cirkusznak.

Az AKB48-at Akimoto Yasushi és partnere, Shiba Kotaro alapította 2005-ben. A rendőrségi források és japán hetilapok forrásai szerint, Shiba korábban a Yamaguchi-gumi-s Goto-gumi bűnszervezet partnere volt, emellett ex-uzsorás. Az AKB48 menedzsmentje sosem tagadta az állításokat. A Goto-gumi 2008-ban feloszlott, az AKB48 dübörgött tovább.

A csapat néhány üzleti praktikája igencsak emlékeztet a yakuza módszereire, akik szakértő módon képesek megfejni az embereket.

A csapat már a kezdetektől fogva egy pénztermelő üzem volt, és lett prototípusa más, későbbi bandáknak. Tagsága 48 főből áll, kor tekintetében pedig 12-től egész 26-ig terjed. Napi szinten lépnek fel az AKB48 akihabara-i stadionjában, sok millió dollárnyi bevételt termelve a produkciós cégüknek.

cikk_025k_kep_04.jpg

NGT48 niigata-i debütálása. Fotó: AP

A munkajogi aktivista és író, Sakagura Shohei szerint a bevételeknek csupán csekély része jut el a lányokhoz, és a „lediplomázásuk” után (vagyis túl öregek lesznek idol-nak) sokuk igen kevés munkatapasztattal rendelkezik, mivel legjobb egyetemi éveiket egy rosszul fizető munkára pazarolták, így néhány lány a pornó-ipar, és más kevésbé pikáns szakma felé sodródik.

Hogy istápolhassák a férfi rajongók fantáziáit, a lányoknak nem lehet párjuk, szeretőjük, vagy bármiféle szexuális kapcsolatuk. Ez bátorítja a virtuális szerelem gondolatát: a gijiai-t.

Akik mégis szerelmesek lesznek, és rajtakapják őket, azoknak le kell borotválniuk a fejüket és nyilvánosan bocsánatot kérniük; a menedzserek pedig be is perelik őket, amiért merészeltek szeretni valakit. Ez a probléma olyannyira súlyosnak bizonyult, hogy még az egyik japán bíró is megfedte az egyik kezelőcéget, és leutasította a keresetüket, határozatában kijelentve: „Ha egy nőt szerződésben kényszerítve tiltanak el attól, hogy szerethessen valakit, az az alapvető emberi jogok megsértésének minősül.”

Ugyan a lányoknak barátjuk nem lehet, viszont csodálóik igen; persze csak egy bizonyos távolságból.

A lányoknak gyakran kell a rajongóikkal „kézfogó eseményeken” részt venni. Ezeken az eseményeken fiatal és idős izzadt rajongók kerülhettek az általuk bálványozott lányokkal testi kontaktusba. Természetesen pénzért.

2014 májusában az egyik ilyen eseményen, egy elmebeteg férfi egy összecsukható fűrésszel megsebesített két AKB48-as lányt és egy személyzetist. Az eset után nagyjából három hónapig szüneteltek az ehhez hasonló rendezvények.

A kézfogó (és pénz-szopó) események újraindítását bejelentő hivatalos közlést megelőző napon, Akimoto-t meginterjúztatta a Yomiuri Shimbun, melyben kijelentette: „ A korábban megsérült lányok úgy döntöttek talpra állnak, és folytatják tovább”, bátor tettnek csomagolva döntésüket.

A Yomiuri Shimbun és társai örömmel csobbantak bele az AKB48 tekintélyes erejű marketingjébe. A csapat nagyon népszerűnek számít, és évente, minden új szám megjelenésével, több milliónyi CD-t képesek értékesíteni. (Igen CD-t.)

Ennek az a magyarázata, hogy minden egyes CD szavazócédulaként funkcionál az AKB48 választásain. A szavazatok száma alapján állítanak fel népszerűségi rangsort a csapat énekesei és táncosai között. Minél magasabb egy lány rangja, kiemelkedőbbek az énekes és táncos képességei, annál többször szerepelhet az AKB48 előadásain és jövőbeli számaiban. A rajongók többször is szavazhatnak AKB48-as, SKE48-as, NMB48-as és HKT48-as kedvencükre. Egy CD egy szavazat.

A legújabb daluk, a „Teacher, Teacher”, dupla platinás lett, két nap alatt produkálva 2,5 milliónál is több eladást.

A legtöbb CD végül a kukában végezte.

Amint túl idősek, túl függetlenek, vagy túl problémássá válnak, az AKB48 tagjai is rendszerint a kukában végzik.

Nagyon úgy tűnik, hogy a nyilvánosság elé lépő Yamaguchi is már a szemetes felé repült. A január 10-ei koncert előtt, az AKS már felvette a kapcsolatot riporterekkel és bulvárlapokkal, elhintve, hogy Yamaguchi mentális betegségben szenved, ezzel próbálva már előre elhitelteleníteni.

Az ellenhatás

 

Ebben a legutóbbi botrányban nem csak a rajongókat dühítette fel a módszer, amellyel Yamaguchi-val elbántak, hanem a teljes közvéleményt is. Még a cégek is kezdték észrevenni. Egyikük a Niigata prefektúrában működő Ichimasa, amely kamaboko-járól (feldolgozott tengeri herkentyűk) híres, reklámjaiban az NGT48-t is folyamatosan szerepeltette. A botrány kitörését követően bejelentették a reklámok szüneteltetését, melynek hatására a részvényeik értéke 46 yennel megnövekedett. Mivel az Ichimasa az NGT48 menedzsmentjénél is gyorsabban reagált a kialakult krízisre, elnyerte a közvélemény jóindulatát, melyről a média is beszámolt.

A niigata-i kereskedelmi kamara szintén lépett, levéve egy NGT48-at szerepeltető, szabadon felhasználható videót. Promóciós célokra több helyi cég is használta az NGT48-at, viszont a történtek után ők is fontolóra vették a csapat jövőbeli igénybevételét.

Sajtókonferenciákon még az a kérdés is felmerült, hogy a niigata-i ügyészek miért ejtették a vádakat. A niigata-i rendőrség letartóztatta az állítólagos elkövetőket, és ki is vizsgálta az ügyet, viszont az ügyészek szabadon engedték őket. Az emberek nem értették az okát.

Ami azt illeti, Japánban a nők ellen elkövetett, nem szexuális jellegű támadások jelentős részében egyáltalán nem történik vádemelés. Ahol pedig nemi-erőszak is történik, ott 5 nőből csupán 1 megy el a rendőrségre tudván, hogy egy alapos vizsgálat esélye igen csekély, és a tényleges vádemelésé pedig 50%, vagy még annál is kevesebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr1515997426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása