A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

Ki a fene húzogatja ki a vakcinás hűtőket épp az olimpia előtt?

2021. július 04. - Manualningen

A forrás cikk 2021.06.30-án került publikálásra a „The Daily Beast”-en. (link)

cikk_035k_kep_01.jpg

Illusztráció: Kelly Camireno / The Daily Beast/Getty.

Miközben Japán egyre inkább megmerítkezik az olimpiai készülődésben, az országot a több ezer tönkretett vakcina zavarba ejtő rejtélye szorongatja.

Nagyon úgy tűnik, hogy japán szerte vannak emberek, akik szándékosan húzzák ki a COVID-ellenes oltásokat tartalmazó hűtőgépeket a falból.

Míg néhány incidens valóban a véletlen műve, addig a számos jelentett eset közül nem egy volt szándékos. Mivel már több ezer adag ment tönkre, és a látszólagos szabotázsok nem mutatják a ritkulás jelét, a japán rendőrség elkezdte az esetek kivizsgálását.

Néhányan az oltás-ellenesekre és az összeesküvéselmélet-gyártókra mutogatnak. Júniusban egyre többen kezdtek gyülekezni egy förtelmes hashtag köré, amit úgy lehetne lefordítani: „húzd ki a dugót”. Miközben Tokyo-ban egyre növekednek a COVID-os esetek éppen az olimpia előtt – megközelítve a napi egyezer főt – és a vakcina ellátmány kezd kifogyni, ez a zavaró hatás a jelenleg is problémás „világjárvány játékokat” akár még súlyosabb katasztrófává is teheti.

Május óta hat prefektúrából jelentették, hogy a hőmérsékletre érzékeny COVID-19 vakcinák hűtőszekrényeinek vezetékét kihúzták a konnektorból. Ennek eredményeként 2.000 adag dózis semmisült meg. Orvosi ügyintézők nyolc intézményben találtak konnektorból kihúzott hűtőszekrényeket, ráadásul még olyan helyeken is, ahol ragasztószalaggal erősítették meg őket, elkerülve a véletlen kirántást. Néhányat úgy találtak kikapcsolva, vagy átpakolva, hogy erőszakos behatolásnak semmilyen nyoma nem volt. A legjellemzőbb esetekben a reggel munkába érkezők találták meg a falból kihúzott hűtőket, ami arra utal, hogy zárás után éjszaka húzhatták ki őket, mikor vélhetően már egy dolgozó sem tartózkodott a helyszínen.

A The Daily Beast maga járt utána kilenc „kihúzott” vakcinás hűtőszekrényes esetnek Osaka-ban, Hyogo-ban, Chiba-ban, Kanagawa-ban, Shimane-ben és Saitama-ban. Az összes eset május és június folyamán történt, és összesen 1.932 adagot dobtak ki, valamint az elfogadható hőmérsékleti határ meghaladása miatt 119-nek lett megkérdőjelezhető a minősége.

A legtöbb ilyen intézményben Pfizer vakcinákat tároltak, néhányban pedig Modernát. A hatékonyságuk megőrzése érdekében mindkét fajtát alacsony hőmérsékleten kell tárolni, így, mikor az ezeket tároló hűtőket kikapcsolták, a hatékonyságuk nagyon hamar megkérdőjeleződik.

Néhány eset a személyzet durva hanyagságának számlájára is írható, mint Inagawa-cho-ban, ahol a vakcinákat tároló hűtőszekrény hálózati kábelét megtörve, vagy másik tápegységhez passzírozva találták. Ugyanakkor Hyogo prefektúrában több intézményben sem találtak épkézláb magyarázatot. Egy neyagawa-i intézmény képviselője, aki június 19-én délben talált egy egységet a konnektorból kihúzva, azt mondta egy helyi lapnak, „Megerősíthetem, hogy a cipőmmel enyhén megrántva nem tudom kihúzni a kábelt.”

Ezen intézmények legtöbbjénél csekély, vagy éppen semmilyen biztonsági intézkedés sincs, ami az alacsony bűnözéséről ismert Japánban, ahol sok ember az ajtaját sem zárja, nem példa nélkül. Ami azt illeti, egy korábban nyomozóként dolgozó rendőr azt írta: „Nincs olyan hely Japánban, ahonnan könnyebb lopni vagy besurranni, mint egy orvosi klinika.

Létezik egy radikális mozgalom, amely látszólag akadályozni próbálja a vakcinák kiosztását. Vezetője az oltás-ellenes és jobboldali politikai babérokra pályázó Hiratsuka Masayuki, aki a múlt évben megalapított Japán Népi Szuverenitás Párt(ja) előtt is kampányolt egy maszk-használat ellenes és Covid-tagadó felületen. Hamis COVID információk terjesztése miatt számos twitter és youtube fiókja került már törlésre. Több olyan nagy feltűnést keltő videóját is leszedték, amelyeken ő és követői maszk nélkül szálnak vonatra a shibuya-i állomáson, betervezett „klaszterfesztiválok” keretében. Hiratsuka, akinek az úgy nevezett „húzd ki a dugót” kampányt is tulajdonítják, június elején posztolt cikket, melyben Oda városában 158, a kihúzott hűtőgép miatt tönkrement vakcináról írtak, annyit téve hozzá: „Köszi! #húzdkiadugót (#pulltheplug).”

A Shinjuku területén június 23-ára meghirdetett ”No-Olympics” tüntetésen Hiratsuka szintén jelen volt, ahol tudományosan hamis és idegengyűlölő kijelentéseivel a COVID-19-et csupán külföldi propagandának titulálta, állítva, hogy Japánra ezt a problémát a „gaijin-ok” hozták, mely a külföldiekre használt, rasszista felhangú sértés. Szerdán Hiratsuka kitweetelte a 90-es évek egyik dalának, a Saigo no Ame egyik feldolgozását. Hiratsuka meg is változtatta a szám címét „Kimi (Puragu) Wo Kowashitai”-ra – „El akarlak pusztítani, dugó”.

A vakcinák szándékos megsemmisítésére való buzdítást a közvélemény sem hagyta szó nélkül. A közösségi médiában általános felháborodás, düh és rosszindulatú humor övezte a megszólalást – különösképpen a „húzd ki a dugót” hashtag-je.

Egyik twitter felhasználó ezt írta: „Kedves oltás-ellenesek, mindamellett, hogy jogotokban áll visszautasítani az oltást, miért akadályozzátok azokat, akik meg akarják kapni? Ez olyan, mintha valaki bemenne az áruházba tojásokat törni csak azért, mert utálja azokat.”

反ワクチンの人、自分が受けない自由はあるのに何で受けたい人の妨害をするの?卵嫌いな人がスーパーの卵を割って回るようなもんでしょ#プラグを抜こう
https://t.co/z9GXTjJtRy

— あなあき (@qv_opv) June 22, 2021

Hiratsuka tweetjére pedig az egyik felhasználó ezt reagálta: „A ”dugók kihúzása” helyett miért nem inkább a saját apró farkatokat húzogatjátok?”

A japán rendőrség komolyan veszi az eseteket és már javában tart a kivizsgálásuk. Hamakado Toshiya bírósági megbízott egy népszerű jogi oldalon fejtette ki, hogy a csatlakozók kihúzása nem csupán káros tréfa, hanem bűncselekmény. „A vezeték szándékos kirángatása akadályozza az oltási folyamatot, ezzel megsértve Japán büntető törvénykönyvének 233. cikkét, amely megtiltja a vállalkozások működésének tisztességtelen akadályozását.” Ilyen bűncselekmények 3 évig terjedő börtönbüntetést és 5.000$-ig terjedő pénzbírságot vonhatnak maguk után. A csatlakozók kihúzása emellett a tulajdon szándékos rongálása, amit 3 évig terjedő kényszermunkával és kemény pénzbírsággal sújthatnak.

Ugyanakkor még vita tárgya, hogy a „húzd ki a dugót” hashtag híresztelése bűncselekményre való felbujtásnak számít-e. A japán rendőrség viszont rendkívül komolyan veszi az ilyesfajta megnyilvánulásokat. Korábban több férfit is letartóztattak, akik bárokban és más helyeken az „én vagyok a koronavírus” üvöltözésével akadályozták az üzletek rendes működését.

A japán oltás-ellenesség jelenleg egy peremvidéken működő mozgalom, de mint minden ilyen mozgalom számottevő erővé duzzadhat, ha nem tesznek ellene semmit. A vakcinát elutasító japánok többsége nem fanatikus, csupán kockázat-kerülő. A Jiji Medical News egyik felmérése szerint 4-ből 3 ember vonakodik beadatni magának az oltást, mert tartanak a vakcina mellékhatásaitól, és nem azért, mert szerintük nem működik, vagy káros lenne.

A WHO adatai alapján a japán lakosság kevesebb, mint 8%-a van teljes körűen beoltva*1, miközben az ország teljes erővel veti bele magát a közelgő olimpiai játékokba, mely sokak szerint egy szuper-terjesztő eseménnyé alakulhat. Jelenleg is számos sportoló, akiket az érkezésük előtt már jóval be kellett volna oltani, bizonyult fertőzöttnek, ráadásul Japánban eddig ritka variánsokkal fertőztek meg másokat. Szinte bizonyos, hogy az IOC (NOB) és a japán kormány nem fogja az olimpia dugóját kihúzni.

A lakosság jelenleg annyit remélhet, hogy a hatóságok képesek lesznek kihúzni az eddig is fájdalmasan lassú védőoltási kampányt szemmel láthatóan szabotáló erőfeszítések dugóját.

 

Saját megjegyzések:

*1        A teljes körűség alatt a 2. oltást is megkapókat értik. Legutóbbi infók alapján (07.01) az első oltást megkapók aránya 24% körül van, a másodikat is megkapóké pedig 12,6%. Forrás: https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=JPN

 

Annyit hozzáfűznék, hogy ez az arány borzalmasan kicsi. Az a csigatempó, amit az engedélyezéseknél leműveltek pedig kifejezetten visszatetsző, főleg annak a fényében, hogy mindenképpen olimpiát akarnak rendezni. Az első oltásokat csak február közepe táján kezdték kiosztani (tudtommal ott is az idősekkel kezdték), az USA-ban például december végén kezdték, nálunk pedig január közepén. Ez nem vet rájuk különösebben jó fényt.

Nem tudom, ki mennyire van ezzel tisztában, de a japán nyarak nem kifejezetten emberbarátok. A japán „esős évszak” (tsuyu梅雨) a Kanto régióban (Tokyo és környéke) általában június elejétől július 15-20-ig tart, ami ugyan nem mindennapos, de nagyon gyakori esőzést jelent. Főleg ennek következtében a július vége és augusztus meleg és nagyon párás időszak (nem ritka a 80% feletti érték, ami kellemes idő a versenysportolásra, nemde?) Ami még ennek következménye, az a sok hőgutás eset, ami a nyári szezonban nagyon le tudja terhelni az egészségügyet, amire most ráadásul rárakodik a COVID miatti leterheltség is, és ugyan visszamondták a legtöbb prefektúrában a vészhelyzeti intézkedéseket, de már mutatkoznak jelei az 5. hullámnak, ami potenciálisan az olimpia ideje alatt robbanhat be igazán (07,23-08,08).

Ahogy én látom, kisebb csoda kell ahhoz, hogy ne legyen ebből az eseményből egészségügyi katasztrófa.

Ne legyen igazam.

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr4416612684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása