A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

A Tokyo Olimpia brand: 2021 helyett marad 2020

2020. április 05. - Manualningen

Az eredeti cikk 2020.03.29-én került publikálásra az „Asia Times”-on. (link)

A különös dátum lesz Tokyo legkisebb problémája, miközben a játékok elhalasztásával és a vírus okozta bizonytalansággal is szembe kell néznie.

cikk_015k_kep_01.jpg

A shibuya-i csomópont Tokyo-ban majdnem teljesen kihalt volt szombat este. Kép: Jake Adelstein

Ahogy az újszerű koronavírus sötét árnyéka folyamatosan terjed szerte a világon, a 2020-as tokyo-i nyári játékok március 24-én elhalasztásra kerültek 2021-re – habár ez okos húzásnak tűnik a kereskedők és árusok számára, a márka megmaradt „Tokyo 2020”-nak.

A döbbenettel, félelemmel és szorongással terhes kezdeti időszakot követően, a legtöbb japán látszólag elfogadja a döntést – most viszont az országnak sokkal sürgetőbb gondjai vannak.

Az olimpiai láng széles körben vonzotta a nyilvánosságot. Március 21-én, közel 52.000 ember gyűlt össze a JR Sendai állomáson, északkelet japánban, hogy az átadás előtt láthassák a lángot, így terjesztve az olimpiai lázat – és talán a sokkalta undokabb fajta lázat: a COVID-19-et.

Vesztegzárat Tokyo-ra?

Idáig meglepően kevés számú COVID-19 esetet jelentettek szerte Japánban. Amihez a tesztelések minimális száma vezetett, emellett nem kerültek bevezetésre Kínában, Európában és az Egyesül Államokban látott, egész régiós vesztegzárak sem. Az iskolák bezárása és az üres stadionokban tartott szumó meccsek dacára, a nagyon sűrűn lakott ország nagyobbik fele változatlanul folytatta mindennapi életét.

Egyes megfigyelőket ez nem nyűgözött le. Egy nem kifejezetten diplomatikus levelében, amit a német nagykövetség tett ki a weboldalára a német polgárok számára március 24-én, a legkevésbé sem köntörfalazva tárgyalta ki Japán koronavírus-kezelési módszereit: ”A Japánban való megfertőződés kockázatának megítélését nem lehet komolyan venni. Feltételezhető, hogy a csekély számú tesztelés miatt nagyon magas a nem jelentett fertőzések száma.*1” Azt is hozzátették, hogy csak szigorú követelmények teljesülése után végeztek tesztet, ha végeztek egyáltalán.*2

Most, hogy az olimpia eltűnt a láthatárról, átkerülve egy még nem ismert 2021-es időpontra, megszűnt a Tokyo városházán lévő PR nyomás, ami az aggódó világot volt hivatott megnyugtatni.

Miközben a fővárosiak tömegestül gyülekeznek a cseresznyefák alatt, Tokyo kormányzójára, Koike Yuriko-ra nehezebb sors vár, mint eddig bármikor. Nem csak azt jelentette be, hogy a betegség gyorsabban terjedhet, mint az olimpiai lángváltó, de az egész metropolisz lezárásáról is zagyvált.

A kosztümös főpróbájára pénteken, szombaton és vasárnap is sor került.

Habár senkit nem utasítottak az otthonmaradásra, és a rendőrség sem kapott instrukciókat egy részleges vesztegzár végrehajtására, a legtöbb fővárosi követte a kormányzó tanácsát, és magára csukta odahaza az ajtót. Több, habár nem mindegyik, üzlet és étterem bezárt, az ikonikus shibuya-i kereszteződés pedig látványosan kihalt volt szombat este.

Hétfőn várhatóan visszatér minden a normális kerékvágásba (kétséges eredménnyel), eközben pedig az ország megújult erővel viaskodik majd az olimpia elhalasztásának következményeivel.

Japán támogatja az elnapolást

A Kyodo News Service összehozott egy közvélemény kutatást a március 26. és 28. közötti időszakról, aminek az eredményét vasárnap publikálták is. A válaszoló japánok 78,7% érezte úgy, hogy az olimpia egy évvel történő elhalasztása helyénvaló és jó döntés; 11,1% gondolta, hogy 2 évvel kellene elhalasztani. Hozzávetőlegesen 6% mondta azt, hogy le kellene fújni, és csupán 1,8% szerint kellene egy éven belül megtartani.

Az 1,8% közé tartozhat Koike kormányzó is.

Ugyan most figyelmeztet a vírusra, viszont március 12-én – egy nappal az után, hogy WHO járvánnyá nyilvánította ezt az újfajta koronavírust – a következőket mondta a gágogó riportereknek: „Nem lehet azt állítani, hogy a járvány bejelentésének nem lesz hatása… viszont elképzelhetetlennek tartom az esemény törlését.”

Nyertesek és vesztesek

Ha gyűjtöd az olimpiás cuccokat, esetleg kereskedő vagy, akkor nincs félnivalód: A Tokyo 2020-as pólód, kulcstartód és kabalababád nem esik át névváltáson.

Egy, március 24-én tartott telekonferencián Abe Shinzo miniszterelnök és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach, nem csak az olimpia 2021-re történő elhalasztásáról egyezett meg, de a név megtartásáról is: „Tokyo 2020 nyári olimpiai játékok.”

A Mainichi Shimbun tartott is az olvasóinak egy informatív kérdez-feleletet, mivel a nyilvánosság számára ez a döntés, érthető módon, zavarosnak bizonyult. Ez a következőképpen nézett ki:

K: „Miért hívják még mindig „Tokyo 2020”-nak, ha 2021-ben fogják megtartani?”

V: „Bach hozzájárult a név megtartásához, még úgy is, hogy 2021-ben lesz megtartva. Mori Yoshiro, az olimpia és paralimpia Tokyo Szervező Bizottságának elnöke azt is megmondta: „Nem tehetünk mást, mint azt gondolni, hogy a játékok át fognak nyúlni [2021-re], viszont szükségtelen olyan messzire menni, hogy a benyomását is megváltoztassuk [azzal, hogy 2021-es olimpiának hívjuk].””

K: „Az elhalasztott olimpiát miért hívják még mindig „Tokyo 2020”-nak?

V: „A fáklyák, medálok és különféle, hivatalos árucikkek már a „Tokyo 2020” nevet használják. Ha megváltozna a név, az aggodalmat ébresztene a lehetséges, további költségek miatt.”

A „lehetséges további költségek” egy szépítő körülírás; szerencsére úgy tűnik, hogy a fogás bejött. A Japán Amazon honlapján több árunak is leszállították az árát, jelezvén, hogy a kellékpiac valóban biztonságban van.

A legtöbb, a 2020-as játékokhoz használt helyszínt 2021-ben is fel fogják használni. Mindazonáltal számos létesítmény – különösképpen az olimpiai falu – a pokol tornácán imbolyog.

A halasztás eltolja a későbbi, nagyon várt öröklakások átadását is, amiket jelenleg az olimpikonoknak tartogatnak az olimpiai faluban, a júliusban és augusztusban ott töltendő idejükre. Ennek nyomán a jövendőbeli lakók és ingatlanfejlesztők egyszeriben meginogtak, mivel az olimpiát követően több száz egységet terveztek átalakítani kereskedelmi lakóházakká.

Fudosan Mitsui, az ingatlanfejlesztési projektbe bevont egyik fejlesztő, megdöbbenésének adott hangot. „Nem terveztünk az elhalasztással,” jelentette be a vállalat.

Számos kisebb-nagyobb probléma szintén várja a megoldást.

Mi legyen az olimpia startjáig visszaszámoló, a Roppongi Hill-s közepén terpeszkedő, óriási órával? Kapcsolják ki? Indítsák újra?

A megváltozott dátum miatt mi fog történni azokkal az emberekkel, akik a játékok különböző eseményeire nyertek nehezen szerzett jegyeket?

Az atléták, edzők és csapatok is teljes bizonytalanságban várják az új időpontot. Vajon mi fog történni azokkal a sportversenyekkel, amiket az olimpia utánra terveztek 2021-ben? Újra kellhet kvalifikálniuk a sportolóknak a játékokra, ha túl sok idő telne el?

És a most csúcsformában lévő atléták a 2021-es olimpián is ugyan ilyen csúcsformában lesznek? Ahogy az egyik japán sportoló szellemesen megjegyezte: „Az életkor olyan versenyző, amit nem tudsz legyőzni.”

Az elhalasztás bizonyosan pénzbe fog kerülni, csak az a kérdés, hogy a 27 milliárd jenes tartalékalap mire lesz elég. A létesítmények fenntartási költségét, valamint a jegyvisszaváltások lehetőségét is számításba kell venni.

2019 végén, a szervezők a 2020-as játékok összköltségét 1,35 trillió jenre (12,6 milliárd $) becsülték. Ugyanakkor a japán könyvvizsgáló bizottságnak ennél jelentősebb érték jött ki – 3 trillió jen (27 milliárd $).

cikk_015k_kep_02.jpg

A tokyo-i Roppongi Hills-en lévő olimpiai visszaszámláló óra újraindításra szorul. Kép: Jake Adelstein

Minden rosszban van valami jó

Van pár előnyös oldala is a helyzetnek.

A Tokyo-ban életbe lépő dohányzási tilalom bevezetése, amit eredetileg április 1-re terveztek, továbbra is érvényben van. A rendelkezés megtiltja az éttermekben, bárokban és zárt helyiségekben történő dohányzást. Ez aranyérmes jótétemény a fővárosiak egészsége szempontjából.

2021-ben lehetséges, hogy az olimpia nem a tikkasztó japán nyár során kerül megrendezésre, mikor a hőguta általi elhalálozásra várhatóan igen magas lesz az esély.

Köztudomású, hogy az IOC (NOB) által választott nyár-közepi időpont, annak mély-zsebű médiapartnereinek érdekeit szolgálja, hogy az olimpia ne ütközzön európai és amerikai sportszezonnal az ősz folyamán.

A pályázási időszakban tettek pár szemöldök-felemelő kijelentést a hőmérséklet okozta probléma megoldására. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak benyújtott dokumentumban így hangzott az eredeti megállapítás: „A 2020-as tokyo-i olimpiai játékok egy 16 napos versenyidőszak, ami július 25. szombatjától augusztus 9. vasárnapjáig tart… Számos enyhe és napsütötte nappal, ez az időszak tökéletes klímát biztosít a sportolók számára, hogy azok legjobb formájukat tudják nyújtani.”

Az IOC-t nem hatotta meg a dolog, és egyoldalúan a hűvösebb, japán északi részén fekvő Sapporo-ba helyezte át a maratont – Koike sivító ellenkezése ellenére.

Elképzelhető, hogy 2021-ben időjárásilag egy sokkalta ideálisabb időpontban tartják majd meg a játékokat: Tavasszal vagy ősszel. Volt már rá példa: Az 1964-es japán nyári olimpiát októberben rendezték.

Azt még nem tudni, hogy az IOC, vagy a pénzzel kitömött médiás szponzoraik ebbe belemennek-e.*3

Abe búcsúja

Mindazonáltal, maroknyi újság szerkesztőségileg már előre szidalmazta Abe Shinzo miniszterelnököt kijelentéséért, amiért 2021 nyara előtt akarná megtartani a játékokat.

Miniszterelnöki mandátumának lejárata 2021 szeptemberében lesz esedékes, de ahogy azt az egyik újság megjegyezte: „Talán az a hátsó szándéka, hogy az utolsó ciklusát valami nagy durranással fejezi be – az olimpiával. Akárhogy is, az olimpiákat nem az egyes kormányzatok öröksége kedvéért rendezik.”

 

 

Saját megjegyzések:

*1        Nem csoda, hogy alig volt fertőzött, mivel igen komolyan tartottak az arcvesztéstől a politikusok, ha kiderül, hogy a nyáron tartandó olimpiát megrendező országában komoly a vírushelyzet. Már az elején elkezdték kozmetikázgatni a statisztikai adatokat, kezdve azzal, hogy a Diamond Princess-en megfertőződöttek nem számítottak bele a „japánban fertőződöttek” közé. Erről bővebben a korábbi, ide kapcsolódó fordításban tudtok olvasni: LINK. Remek módszer volt a statisztikai adatok alacsonyan tartására, hogy teszteket alig végeztek, míg dél-koreai szomszédjuk az adott időszakban ennek sokszorosát. Itt egy táblázat hozzá:

cikk_015k_kep_03.jpg

Forrás: Asia Times; link

Elég szépen látható a hivatalos adatokból, hogy mennyire nem végeztek teszteket. Viszont amint bejelentésre került az elhalasztás, egyből elkezdték a komolyabban venni a helyzet a nyilvánosság előtt is. Nem is kellett sok, ott is beindult a pánik-vásárlás, mint mindenhol máshol.

Ha valakit érdekel (és el tudja olvasni), itt van az eredeti német szöveg: “Das Infektionsrisiko in Japan ist nicht seriös einzuschätzen. Von einer hohen Dunkelziffer von Infektionen, bedingt durch die geringe Zahl durchgeführter Tests, ist auszugehen. COVID-19 Testmöglichkeiten gibt es weiterhin nur für bereits schwer erkrankte Personen (Symptome und 4 Tage hohes Fieber) und für Personen mit anderweitigem Anfangsverdacht (Kontakt zu Infizierten, Aufenthalte in Risikogebieten)”

Érdekes egybeesés: Az olimpia elnapolásáig semmi gond nem volt, alig volt új eset, utána következő napon pedig az ország a tomboló járványra kelt. Mióta komolyabban veszik, az új fertőzöttek száma napi több mint 200-asával emelkedik. Április 4-i hír, hogy a Tokyo-ban megfertőződöttek napi rekordja megdőlt, szombaton 118 új esetet regisztráltak csak a fővárosban; ez az első alkalom, hogy meghaladta a százat a napi új fertőződöttek száma (forrás). Ma pedig ezt is meghaladta (04.05), 143 új eset csak Tokyo-ban, 300-nál is több ország szerte. Szükségállapot pedig még mindig nem került kihirdetésre (forrás). Nem úgy tűnik, mintha a végét járná a vírus. Akit érdekel, itt nézheti a japán adatokat (napjában egyszer frissül): LINK

*2        Ilyen szigorú követelmények mondjuk egy fertőzöttel való kontaktus vagy külföldi utazás, plusz a legalább 4 napig tartó folyamatos láz (minimum 37,5 °C), de még így is próbálják az embereket lebeszélni a tesztelésről (felteszem az enyhébb tüneteket produkálókat), de még az erre a célra felállított forróvonalon is csak az a tanács jön, hogy „menjen a kórházba”. Egy nő például így járt, a konkrét esetről itt tudtok olvasni (angolul): LINK.

*3        Az eredeti írás kikerülésekor még nem volt meg az új időpont, de ennek a fordításnak a publikálásakor már igen. Az infók alapján 2021.07.24-08.08 között lesz szinte napra pontosan megtartva, ami azt jelenti, hogyha a COVID-19-el le is számolunk (legalábbis a többi visszatérő vírushoz hasonlóan kezelhető szinten lesz), a nyári hőség jelentette probléma továbbra is fenn fog állni. Erről különben a korábbi, az olimpiát körülvevő problémákról szóló összefoglalómban is kitértem: LINK. Akit érdekel, olvasson bele bátran.

 

Elég nagy a kísértés, hogy mindenki máshoz hasonlóan én is nekilássak a vírussal kapcsolatos írások fordításának, még ha azokban az írásokban a politikai kritika is az elsődleges vezérfonal. Azért is csak itt, a kis megjegyzésemben adom hozzá ezeket az infókat, mert ennél jobban nem akarok belemenni a témába, pedig a politikai hozzáállásról lehetne még bőven jó írásokat találni. Abba meg már bele se megyek, hogy a japán temetkezésben dolgozókkal gyakran nem is közlik, hogy miben halt meg az adott páciens (nem kategorizált tüdőgyulladásos esetekben), mert ha a vírustól, akkor külön védőfelszerelés kellene nekik is, de mivel nem tudják, így elég problémás a helyzet (enyhén szólva). (forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr2015591194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása