A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

A yakuza jelenlegi háborúja tükröződik vissza Japán miniszterelnöki pozíciójáért folytatott versenyben

2020. október 04. - Manualningen

Az eredeti cikk 2020.09.06-án került publikálásra az „Asia Times”-on. (link)

cikk_mob_war_mirrors_race_for_01.jpg

Tetoválásaival vág fel a yakuza. Érdekes párhuzam érződik a háromosztatú miniszterelnöki verseny és az ország legnagyobb szervezett-bűnözési szindikátusának belháborúja között. Kép: AFP

A japán politikát gyakran tartják bűn unalmasnak. És valóban, a következő miniszterelnöki posztért folyó verseny, Abe Shinzo miniszterelnök augusztus 28-án bejelentett lemondási szándékát követően, nem lett túldramatizálva.

Ugyanakkor, ha a versenyt a yakuza belső hatalmi harcainak prizmáján keresztül nézzük, úgy máris értelmet nyer. Ami azt illeti, majdhogynem érdekfeszítővé válik, figyelembe véve, hogy a háromszereplős miniszterelnöki tisztségért folytatott harc Japán legnagyobb szervezet-bűnözési csoportját jelenleg szétszaggató belháborúval mutat egyezést.

Aki elutasítaná a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és a japán maffia közötti összefüggést, fontolja meg ezt: Abe – aki nagy rajongója a gengszterfilmeknek – többször is hangoztatta az évek során, hogy miután visszavonul a politikától, yakuza filmeket szeretne rendezni.

Abe nagyapja, Kishi Nobusuke, aki háborús bűnökért börtönben ült, később pedig miniszterelnök lett, régre nyúló kapcsolatban állt a yakuza-val. Ez talán megmagyarázza, miért nyűgözik le Abe-t – akit gyakorlatilag nagyapja nevelt fel – annyira a híres gengszterek.

Az LDP vezető posztjáért folyó verseny, amely szeptember 14-én egy párton belüli választással éri el tetőpontját, azért annyira fontos, mert a parlament alsóháza az LDP kezében van. Ez azért lényeges, mert az új pártelnök fogja betölteni Abe mandátumának 2021. szeptemberig hátralévő idejét. Hacsak valami előre nem látható körülmény közbe nem szól.

Jelenlegi állás szerint szinte borítékolható, hogy Abe helyét annak hűséges pribékje veszi át. Ez Abe-nak jó hír, mivel, minden önmagára valamit adó yakuza-főnökhöz hasonlóan, problémái vannak a törvénnyel.

cikk_mob_war_mirrors_race_for_02.jpg

A Tokyo Sports Shimbun augusztus 30-ai címlapja Abe Shinzo yakuza iránti csodálatáról cikkezik. Kép: Jake Adelstein

 

Az LDP rosszfiús háttere

 

Talán az LDP, más demokráciákban regnáló pártokhoz hasonlóan, unalmasnak és nehézkesnek tűnik – vitathatatlanul jobban, mint máshol – viszont igencsak gangszta gyökerei vannak.

A pártot 1955 novemberében alapították Kodama Yoshio háborús bűnös, problémamegoldó és yakuza-partner segítségével és forrásaiból. A CIA irata egyértelműen fogalmaz: „Yoshio Kodama… kulcsszerepet töltött be az LDP megalapításában, és benne volt a keze több miniszterelnök kinevezésében. Ő parancsol Japán szélsőjobboldali lojalistáinak, valamint vértestvére számos yakuza-nak (a japán alvilág vezetői).”

A mai LDP bár nem ugyanaz a szörnyeteg, mint 1955-ben volt, ugyanakkor megmaradt jobboldalinak, haszonlesőnek és gyakorta korruptnak, miközben a szervezeti felépítése és a hatalomért folytatott belső harcai egyezést mutatnak bármely yakuza-csoport cselszövéseivel. Az erőszak, természetesen, már nem elfogadott, viszont a yakuza-val kapcsolatos LDP-s botrányok száma végeláthatatlan, régen viszont a yakuza-főnökök is szerepet játszottak a miniszterelnökök személyeinek meghatározásában.

Ezen felül a yakuza-ban és az LDP-ben szintén közös, hogy a hagyományos japán értékeket védelmező, rendet fenntartó és a külföldi befolyást a társadalomtól távol tartó szervezetnek állítják magukat. Ha a tagjaik netalántán törvényellenes cselekedetbe keverednének, nos, azok rossz almák, akiket eltávolítanak.

Más bandákhoz hasonlóan az LDP sem egységes egész. Több frakció küzd folyamatosan a hatalomért. Abe például a 98 fős Hosoda frakcióba tartozik.

Mindegyik frakciót egy karizmatikus vezető irányítja, akiknek az alacsonyabb rangú tagok hűséget fogadnak. Néhány LDP-s lojalista úgy hivatkozik politikai mentorára, mint oyabun („apafigura” vagy „keresztapa”) pont, mint a yakuza-nál. És a yakuza-hoz szintén hasonlóan a következő vezető személyét a frakciók rendszerint színfalak mögötti machinációkkal döntik el.

 

A keresztapa verseny

 

Hárman is ringbe szálltak, hogy Abe örökébe léphessenek – senkit se ért váratlanul, hogy egy nő sincs köztük.

A legkevesebb esélye a 63 éves egykori külügyminiszternek, Kishida Fumio-nak van. Egykor őt tartották Abe személyesen választott utódjának, jelenleg az LDP politikai főnökeként dolgozik. A múlt hét folyamán legalább egy japán hetilap számított a győzelmére, ugyanakkor, mikor Kishida támogatást kérve felkereste Abe-t, ő egyértelműen tudtára adta, hogy rá ne számítson.

Őt követi a szintén 63 éves egykori védelmi miniszter, Ishiba Shiregu, aki a versenyzők közül egyedüli hangos kritikusa Abe-nak. A közvélemény is őt kedveli: A legutóbbi Kyodo News által készített közvélemény kutatás alapján Ishida a felmérésben résztvevők 34,3%-ának támogatását élvezi, míg Kishida csupán a 7,5%-át.

Ha az LDP figyelmet fordítana az emberek és a párttagok szavára, Ishiba komoly kihívóvá léphetne elő. Ugyanakkor kulcsfontosságú problémát jelent az a tény, hogy a pártelit körében igen népszerűtlen. Abe – aki a hűséget jutalmazva és a szakadárságot büntetve tartja fenn a hatalmat, mint bármelyik maffai főnök – szenvedélyesen utálja Ishiba-t.

Ami pedig megnyithatja az utat a 71 éves Suga Yoshihide Kabinetfőtitkár számára a miniszterelnöki pozíció felé, aki Abe hivatalba lépése óta szolgál annak jobbkezeként.

Suga nyár folyamán tartott förgetegszerű TV-s szereplései, amiket Abe helyében tartott, még ő betegségéből lábadozott vagy éppen a sajtó elől menekült, arra mutató jelek, hogy Abe lemondása esetén titkon őt kenték fel annak hivatalos utódául.

Júliustól kezdve Abe, Suga és az LDP főtitkára, a 81 éves Nikai Toshihiro a jelentések szerint azon ügyködtek, hogy miként is tolhatnák be Suga-t a vezető pozícióba. A párton belül Nikai király-csinálónak számít, akinek célja annak biztosítása, hogy igazán semmi se változzék.

Furcsa mód tavaly Suga némi problémába keveredett mikoris kiderült, hogy az Abe által tartott éves cseresznyevirágzás-néző partin egy yakuza is részt vett. És mint bizonyos, az LDP-nek – mint minden yakuza-nak – gondjai vannak a rendőrséggel és az ügyészekkel.

cikk_mob_war_mirrors_race_for_03.jpg

Suga Yoshihide, kabinettitkár és Abe pribékje, remek pozícióban van, hogy az LDP főnöki címéért folytatott versenyt megnyerje. Kép: AFP

 

Kicselezni a törvényt

 

Miközben Abe-t és az LDP-t érintő számos botrány bugyog a felszínen, a hatalombirtokosok közül senkinek sem akaródzik behatóbban kivizsgálni őket.

Abe korábbi igazságügyi minisztere, Kawai Katsuyuki ellen jelenleg is bírósági tárgyalás folyik. Kawai-t és feleségét Anri-t, aki a felsőház tagja, hiroshima-i hivatalnokok megvesztegetésével vádolják, hogy ezzel biztosíthassák Kawai Anri politikai pozícióját. Az LDP központja 1,5 millió dollárt biztosított a politikai kampányához, melynek egy része a megvesztegetésekre mehetett el.

Egyelőre nem világos, hogy ki engedélyezte a kifizetéseket. Állítólag Kawai azt mondta, hogy a szavazat-vásárlásra költött yenek Abe-tól származnak, aki akkor az LDP vezetője volt.

A közpénzekkel való lehetséges visszaélés volt az a cseresznyevirágzás-néző parti is, amit Abe a támogatóinak tartott, mely egy nem csak Abe-t érintő újabb, potenciális botrány.

Igarashi Jin, a tokyo-i Hosei Egyetem politika tudomány professzora a Nikkan Gendai bulvárlapban adott hangot elméletének, hogy mi is lehet Suga felemelkedésének való oka.

„Suga azért indult ezen a választáson, hogy elkenhesse az Abe adminisztráció által felhalmozott botrányokat,” írta ezt Igarashi. „Ha nem Suga lesz a miniszterelnök, akkor akár mindegyiket kivizsgálhatják, ez pedig veszélyes. Ezért cinkelte meg Nikai és Suga az egészet.

Az egyetlen jelölt, aki ténylegesen fontolóra venné a nyomozások újranyitását, az Ishiba.

 

Megbéklyózni Ishiba-t

 

Abe és társainak a legnagyobb problémát az jelenti, hogy Ishiba népszerűnek számít az LDP regionális szervezeteinél és a párttagok körében is.

Ugyan az LDP nem adta parancsba Ishiba-nak bármely ujjának levágását, ugyanakkor a párt kedden egy határozott döntéssel megtiltotta az egyszerű tagságnak a választáson való szavazást.

Az LDP Általános Tanácsának döntése értelmében egyszerűsített szavazást tartanak, hogy állítólag elkerülhessék a politikai vákuumot a koronavírus-járvány közepette. Viszont az érvelés inkább tűnik haszonlesőnek.

A döntéssel a szavazást az országgyűlés tagjaira és a helyi pártegyesületek delegáltjaira korlátozzák. Ez azt jelenti, hogy az LDP országgyűlési tagjainak 394, a prefektúrális megbízottaknak 141 szavazatuk lesz. A szokás szerint az egyszerű tagokat illető 394 szavazat azonban kikerült a játékból, ebből a szavazásból kirekesztették őket.

A szavazatok limitálásának döntésével gyakorlatilag kitaposták Ishiba belét.

Nikai és Abe támogatásával Suga az országgyűlésben majdnem az összes nagyobb LDP-s frakció támogatását begyűjtötte. A Nikai frakciót is beleszámítva 260 szavazatra kapott biztosítékot.

Más szavakkal: a verseny már lefutott.

cikk_mob_war_mirrors_race_for_04.jpg

Ishiba Shigeru ugyan népszerű a nyilvánosság körében, de a Liberális Demokrata Párt politikacsinálóinál nem az. Kép: AFP

 

LDP-s verseny vs. Yakuza polgárháború

 

Teljes véletlenségből, az LDP berkein belül folyó hatalmi harcok igen közeli egyezést mutatnak a Japán legnagyobb szervezett-bűnözési csoportján, a Yamaguchi-gumi-n belül zajló polgárháborúval.

A jelenlegi keresztapa, Tsukasa Shinobu 2005 augusztusa óta uralkodik. A bűnbanda az LDP-hez hasonló felépítéssel rendelkezik, jóllehet pénzét behajtásból, zsarolásból, ingatlanokból és építkezésből szerzi, semmint politikai adományokból.

2015 augusztusában, megelégelve az autokratikus vezetést, az egyik frakció kivált a szervezetből, és Inoue Kunio vezetésével megalapította a Kobe Yamaguchi-gumi-t. Ezt követően Oda Yoshinori, egy Ishiba-hoz hasonló lázadó, 2017-ben szakított mindkét csoporttal, megalapítva a Ninkyo-Yamaguchi-gumi-t.

Ha lecseréljük a Yamaguchi-gumi belháborújának szereplőit a jelenlegi LDP verseny szereplőivel, az meglepő módon működőképes lesz.

Ha Abe a Yamaguchi-gumi tagja volna, ő lenne Tsukasa, a karizmatikus, elegáns és régóta uralmon lévő vezető, akinek esze ágában sincs lemondania hatalmáról.

Suga volna a banda második embere – Tsukasa végrehajtója, Takayama Kiyoshi, aki, Suga-hoz hasonlóan, idősebb főnökénél. Suga és Takayama erőskezű alárendeltjei vezetőiknek, akik alkuszokként és fenyítőkként tevékenykednek, valamint egyiküknek sincs humorérzéke.

Takayama-t széles körben tekintik Tsukasa utódjának, pont mit Suga-nál, aki szinte biztosan váltja Abe-t.

Kishida, akit egykor Abe örököseként tartottak számon, jelenleg egy alkalmasint vesztes lázadást vezet. Ő leginkább a szemüveges és kopaszodó, a Kobe Yamaguchi gumi-s Inoue Kunio-ra hasonlít. Mindkettőjüknek karizma problémája van, és olyan harcot vívnak, amit nem nyerhetnek meg.

Híján vannak embernek és népszerűségnek is: A Kishida frakciónak 50-nél is kevesebb tagja van; a Kobe Yamaguchi-gumi-nak 1000-nél is kevesebb, míg a Yamaguchi-gumi 8000, vagy annál is több tagot számlál.

Pártjában Ishiba számít a lelkiismeret hangjának, ami ritkaságszámba megy. Nem egyszer mutatott rá Abe véget nem érő korrupciós botrányaira és a népszerűtlen törvényjavaslatainak kezelésének problémájára. Emellett nyíltan is kritizálta az „Abenomics” politikát, feltéve a kérdést: „A japán emberek és a középvállalkozások valóban jól járnak vele?” Kritizálta még a fogyasztási adó emelését is, mivel az méltánytalanul sújtja a középosztályt és a szegényeket.

Ettől lesz ő, az LDP-s Ishiba, a Ninkyo Yamaguchi-gumi-t (ami szó szerint „Humanitárius Yamaguchi-gumi”-t jelent) vezető Oda. Oda vissza kívánt térni a yakuza gyökereihez: a közjólétért dolgozni és megőrizni az utcákon a biztonságot, mint egy tetovált cserkészfiú alakulat.

A csoportjuk épphogy túlél, a másik két frakció pedig számbeli fölényt élvez. Míg Oda pár száz hűséges követővel büszkélkedhet, Ishiba frakciója 19 főt számlál, plusz megvan a saját idealisztikus útjuk: rosszul felszerelve próbálnak túlélni az igazi gengszterizmus/politika könyörtelenül önző világában.

 

Új főnök, régi főnök

 

A yakuza világában a nagyfőnökök sosem mondanak le. Ha ezt mégis megteszik, azzal külső és belső ellenségeinek megtorlását kockáztatják.

A Yamaguchi-gumi-ban mikor majd Tsukasa „visszavonul”, valószínűsíthetően sosai-nak („elnöknek”) választják, miközben Takayama uralkodik a nevében. Viszont amíg él, a háttérben Tsukasa-nál lesz a hatalom.

Úgy tűnik, hogy Suga lesz „Abe 2.0”. Szintúgy látszik, hogy a keresztapja védelmére fog kelni, ahogy azt tette eddigi megbízatásának 7 éve alatt.

Suga szeptember 2-án egy igen lármás sajtótájékoztató alkalmával bejelentette indulási szándékát, azóta pedig folyamatosan szajkózza, hogy Abe politikáját szándékozik követni. Az pedig teljesen természetes, hogy az Abe érában felgyűlt botrányok felhánytorgatásának még a gondolatát is elveti.

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr1216226938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása