A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

Yakuza háború egy vérfoltos lövéssel megünnepelt évfordulóval

2020. május 31. - Manualningen

Az eredeti cikk 2019.09.02-án került publikálásra az „Asia Times”-on. (link)

Ahogy a halálos áldozatok száma egyre növekszik, a rendőrség számára még jó szolgálatot is tehet az a hadakozás, ami Japán elsőszámú maffiacsaládjában bekövetkezett szakadás nyomán tört ki.

cikk_020k_kep_01.jpg

Férfiak a yakuza-hoz köthető, hagyományos tetoválásaikkal mutatkoznak az éves Sanja Matsuri alkalmával. 2018. május 20, Tokyo Asakusa kerülete. AFP/Behrouz Mehri

Augusztus 21-e estéjén Kobe-ban, egy magányos motoros fehér, teljes arcot takaró sisakban egy autó mellé húzódott, amit Japán egyik legnagyobb maffiacsaládjának egyik kisfőnöke vezetett. A motoros fegyvert rántott, és gyors sorozatot eresztett a járműbe.

Az áldozat három golyót kapott be közvetlen közelről, mielőtt a bérgyilkos dübörögve elhajtott. Egy olyan 122 milliós országban, ahol az évenkénti lövöldözések száma általában egy számjeggyel lejegyezhető, ez az eset jó nagy durranással járt.

A bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy ez a támadás egy yakuza tag születésnapi ajándék lehetett. Az időzítés pedig más miatt is érdekes: A múlt héten volt annak a bandaháborúnak az 5. évfordulója, ami Japán legnagyobb bűnszervezetét széthasította.

EZ HÁBORÚT JELENT

Az ellenségeskedések 2015. augusztus 27-én kezdődtek, amikor a Yamaguchi-gumi-ban, amely a legtekintélyesebb bűnszervezet Japán, szakadás történt.

Tucatnál is több frakció vált ki az elsődleges csoportból, hogy megalapíthassák a saját szervezetüket: a Kobe Yamaguchi-gumi-t. Itt viszont nem álltak meg a történések. 2017. áprilisában egy újabb csoport, a Ninkyo Yamaguchi-gumi – ami szó szerinti jelentésben „A Humanitárius Yamaguchi-gumi” – kivált a lázadók közül, és elkezdett mindkét oldalról embereket toborozni.

A Yamaguchi-gumi maradt az eredeti és legnagyobb szervezet. A számok alapján őket követi a Kobe-Yamaguchi-gumi (a lázadók) és a Ninkyo Yamaguchi-gumi (az esélytelenebb lázadó fél). Mára már levették a kesztyűket, és mindenki mindenki ellen van.

Ennek sok észrevehető jelét adták: verések, késelések, teherautók belevezetése a másik banda létesítményeibe, Molotov-koktél támadások és emberrablások szegélyezték a köztük feszülő ellenségeskedést. Legalább egy yakuza főnököt agyon is vertek a saját házában. Mindennek dacára, mivel nem volt civil áldozat, vagy keletkezett járulékos kár, a rendőrségnek nincs kifejezetten ellenére ez a bandák közötti háborúskodás.

„Mindaddig, míg a Yamaguchi-gumi-s gengszterek egymás között hadakoznak, nem látom a helyzet árnyoldalát,” mondta ezt az Asia Times-nak egy Kanagawa prefektúra béli nyomozó, aki a szervezett-bűnözési részlegnél lát el szolgálatot. „Végeredményben csak a yakuza tagok száma és a csoportjaik ereje csökken. Gyakorlatilag a saját torkukat vágják el.”

JAPÁN "HIVATALOS" GENGSZTREREI

Lényegében, a yakuza egy összefoglaló kifejezés a Japánban legálisan tevékenykedő, 22 elismert bűnözői szervezetre. Saját állításuk szerint ők emberbaráti testvériségek – pont, mint a cserkészek –, akik irodákkal, céges emblémákkal, névjegy kártyákkal és rajongói magazinokkal rendelkeznek.

A kormány ismeri a legmagasabb rangú tagok kilétét, és ugyan számos törvény szab korlátot a yakuza tevékenységeinek, maga a létezésük nem számít illegálisnak. A rendőrség bouryokudan-nak, vagyis erőszakos csoportoknak nevezi őket.

A yakuza bevétele védelmi-pénz szedésből, behajtásból, zsarolásból, kilakoltatásból, uzsorázásból, fogadások manipulálásából és pénzügyi csalásokból származik. Emellett törvényes vállalkozásokat is működtet, például az építőiparban vagy a munkaerő-közvetítésben.

A yakuza fedőcégek gyakran közvetítenek munkásokat az atom-ipar számára is, az atomerőmű párti Abe Shinzo kormányzat pedig szükséges rosszként tekint rájuk, és ez az egyik ok, amiért nehéz kigyomlálni őket.

Van azonban egy sajátosságuk, ami garantált nekik némi társadalmi elfogadottságot. Tiltják a tagjaik számára a közönséges tolvajlást, rablást és nemi-erőszak elkövetését. Ami, ironikus módon, azt jelenti, hogy az utcai bűnözést a gengszterek segítenek alacsonyan tartani. Így a zsebmetszők szakmai kilátásai igencsak gyászosak a yakuza szomszédságában.

Mindamellett az elmúlt években történtek előrelépések. A kérlelhetetlen bűnüldözés, a szervezet-bűnözést kizáró rendelet alkalmazása és a társadalom által generált nyomás sikeresen lehetetlenített el nem kevés yakuza-t. A Nemzeti Rendőrségi Intézet egész országra kiterjedő becslései alapján, a bűnszervezetek jelenlegi tagsága körülbelül 34.000 főre tehető. Ez jelentős változást jelent, főleg a 2010-ben mért, nagyjából 80.000-es számhoz képest.

A MAFFIA MAFFIÁI – ÉS ALMAFFIÁK

A 22 csoportjával, a Kobe-ban 1915-ben alapított Yamaguchi-gumi még mindig a legerősebb bandának számít. Fénykorukban tagságuk 40.000-nél is több tagot számlált, befolyásuk pedig a szórakoztatóipartól kezdve egészen a tőzsdéig terjedt. Robert Feldman közgazdász egyszer Japán második legnagyobb magántőke-csoportjának is nevezte őket.

Ugyan a Yamaguchi-gumi már több mint 100 éve létezik, de sosem volt egy boldog család. A szervezet 80 különálló, egymással rivalizáló frakcióból áll, közülük is kiemelkedik a négy legerősebb frakció, akik közül az egyik a Yamaguchi-gumi-t is irányító Kodo-Kai, a másik pedig a Yamaken-gumi, akik a Yamaguchi-gumi-ból váltak ki, megalapítva a Kobe Yamaguchi-gumi-t.

A másik két frakció egyike a Goto-gumi volt, amit a pénzügyi lángelme és szociopata, Goto Tadamasa vezetett, aki a civilek és más bandák ellen elkövetett brutális támadások levezényléséről híresült el, beleértve a közkedvelt filmrendező, Juzo Itami elleni támadást is. Végül pedig a Takumi-gumi, akik a pénzügyi jellegű bűncselekményekben elért eredményeik folytán több százmillió dollárt kerestek a csoportnak.

Bandaháborús útmutató:

cikk_020k_kep_03.png

 

JÓL SZABOTT ÖLTÖNY ÉS VASÖKÖL

A Yamaguchi-gumi-t jelenleg a hatodik generációs vezető, Shinoda Kenichi irányítja, aki leginkább gangszer nevéről ismeretes: „Tsukasa Shinobu.” Tsukasa, számos filmes gangszerhez hasonlóan, egy piperkőc, gondosan nyírt bajusszal és vonzalommal az olasz öltönyök és fedorák (kalapok) iránt.

Viszont a „Jóvágású Don” egy szigorú fegyelmező, aki megpróbált komoly szabályokat ráerőltetni a tagokra, megtiltva nekik a különféle drogok árusítását és használatát egyaránt. Ezzel jelentős feszültséget teremtett, különösképpen azon frakciók körében, akik a narkotikumok árusításából szerzik jövedelmeik jelentős részét.

Mióta hatalomra került 2005. augusztus 27-én– napra pontosan 10 évvel a szakadás előtt – a Kodo-kai frakciót kedvezőbb elbánásban részesítette a többi csoporthoz képest, ami folyamatos zúgolódást váltott ki a szervezetben. Ráadásul a Yamaguchi-gumi központjai folyamatosan emelték a szervezet vezetőjének fizetendő franchise díj összegét.

A korábbi Yamaguchi-gumi-s főnök Takegaki Satoru, aki a szervezet negyedik generációs vezetője alatt dolgozott, elmondta az Asia Times-nak, hogy „a régi Yakuza a becsületről szólt, nem a pénzről. Viszont az utóbbi években úgy tűnik, hogy csak akkor tudsz feljebb kapaszkodni, ha fizetsz érte. Az emberek nem voltak boldogok.”

A Yamaguchi-gumi valódi problémái Tsukasa lőfegyverrel kapcsolatos börtönbüntetése idején kezdődtek. Távollétében a kettesszámú, állandóan kancsal és savanyú ábrázatú nehézfiúja, Takayama Kiyoshi – az alvilág egyik leginkább rettegett gengsztere – vasököllel vezette a szervezetet. Takayama a legcsekélyebb mértékben sem tűrte arcátlanságot.

MAFFIA ÁTSZERVEZÉS

Takayama vezetése alatt és a Takumi-gumi hozzájárulásával, 2008 októberében eltávolították a nagy befolyású kisfőnököt Goto Tadamasa-t fegyelemsértés, hűtlenség és etikátlan viselkedése miatt. Számos másik magas-szintű vezetőnek is kitették rövid úton a szűrét.

Ezt a jelentős méretű átrendeződést a Yakuza világban csak „A Goto Sokk” ként ismerik. Az ehhez kötődő neheztelések pedig még évekig érlelődtek.

2015 nyarán, a Yamaken-gumi frakciójának vezetője Inoue Yukio, a gazdag Takumi-gumi támogatásával, megszilárdította támogatását és megalapította a Kobe-Yamaguchi-gumi-t.

Mivel ez Japán, az alapító ünnepségűknek helyt adó épületet a rendőrség védelmezte a Yamaguchi-gumi támadásaitól. Ez jelezte a bűnüldöző szervek hallgatólagos beleegyezését Inoue lázadásába, akik a Yamaguchi-gumi-n belüli szakadást egy potenciális plusznak látták.

Szemüvegével és kopaszodó hajával Inoue inkább tűnt akadémikusnak, mint gengszternek; innen is kapta „A Professzor” becenevét. Emellett mértékletes, aki inkább vesz leárazott öltönyt, minthogy elnézzen egy olasz szabóhoz. Habár híján van Tsukasa karizmájának, mégis képes hűséget ébreszteni az embereiben.

Lázadását a befolyásos, száműzetésben élő Goto finanszírozta, aki új hűbérbirtokot teremtett magának Kambodzsában. A Kobe Yamaguchi-gumi ezen kívül jópár, előzőleg lapátra tett vezetőt is visszahelyezett a hatalomba.

A Kobe Yamaguchi-gumi meg kívánta testesíteni a Yamaguchi-gumi „igaz szellemét”, ami a „védd a gyengét, harcolj az erőssel” mentalitás volt. A rebellis csoporthoz csatlakozottak közül nem keveseknek okozott csalódást a valóság.

A NÖVEKVŐ HULLARAKÁS

Az egyikük Oda Yoshinori volt. Inoue korábbi jobb keze 2017 áprilisában vált ki, hogy megalapíthassa saját bandáját, a Ninkyo Yamaguchi-gumi-t; ennek keretében sajtótájékoztatót is tartott. Oda egy képromboló yakuza, aki azzal váltott ki döbbenetet, hogy nyíltan beszélt koreai örökségéről.

Oda azt ígérte, hogy a Ninkyo Yamaguchi-gumi-t valódi humanitárius szervezetté teszi, amely biztonsági szolgáltatásokat nyújt, fenntartja a közrendet és védelmezi a „lovagias” értékeket. Sajtótájékoztatóján Oda, aki „Cserkész”-ként is ismeretes, egyaránt bírálta a Yamaguchi-gumi-t és a Kobe Yamaguchi-gumi-t is.

Ez nem tetszett a korábbi főnökének.

Oda-t megtámadta egy, a Kobe Yamaguchi-gumi által küldött bérgyilkos, miután 2017. szeptember elsején elhagyta kobe-i lakását. A merénylet következtében Oda testőrét, Kusumoto Yuhiro-t halálos lövés érte. A testőr igen stílusosan távozott az élők sorából. Utolsó szavai így hangoztak: „Ha azt hiszed, el tudsz találni, akkor gyerünk, lőj!”

Most, hogy a fő- és a két kivált csoport nyíltan is egymásnak esett, az erőszakos események megszaporodtak. Egy, a Nemzeti Rendőrségi Intézetnél dolgozó forrás szerint, több mint 200 összetűzés zajlott le a három csoport között, beleértve hét feltételezett gyilkosságot is 2015 és 2019 augusztusa között.

VÉRES SZÜLINAPI AJÁNDÉK

Az egymást követő békés időszakok ellenére ezt az évet a kapkodó erőszak jellemezte. Március 20-án, a Yamaguchi-gumi egyik, 36 éves tagját többször is hason szúrták egy yokohama-i ramen-esnél. Bele is halt órákon belül.

Április 18-án, a Kobe Yamaguchi-gumi 65 éves főnökét vállon és háton szúrták, kétségtelenül bosszúból. Ő viszont túlélte.

Az ellenségeskedések viszont egy időre abbamaradtak, mivel a rendőrség felhívta a yakuza figyelmét, hogy a június 28. és 29-e között tartandó osaka-i G20-as találkozó alatt és közvetlen előtte mindenfajta erőszakos cselekmény kemény rendőrségi fellépést von magával.

A csoportok együttműködtek és meghúzták magukat még Osaka a nemzetközi figyelem reflektorfényében fürdőzött. Viszont a csúcstalálkozó után a dolgok gyorsan felhevültek.

Augusztus 20-án a Nagano prefektúrában, a Yamaguchi-gumi-s Kodo-kai (az über-maffia vezető frakciója) egyik főnökét elrabolták a nyílt utcáról, onnan a hegyekbe vitték és súlyosan összeverték. A bal lábát, bal karját és több ujját is eltörték.

Kobe-ban az ezt követő estén (augusztus 21-én) újabb Yamaguchi-gumi Kodo-kai-os gengsztert, név szerint Kagaya Chiho-t érte merénylet. A banda irodájától nem messze parkolt autójával, mikor hátulról egy motoros közelítette meg. A rendőrségi források szerint egy kamera is felvette az eseményt, melyben a motoros-bérgyilkos az autó mellé hajt, majd gyors egymásutánban hat lövést ad le az autóra mielőtt elrobog a helyszínről.

Ugyan közvetlen közelről három golyó is eltalálta, de az áldozat életben maradt.

A támadás egy nappal a Kobe Yamaguchi-gumi-s Inoue augusztus 22-ei születésnapja előtt történt. A yakuza-k világában ezt remek születésnapi tiszteletadásnak tekintik – sokkal inkább, mint egy Hallmarkos üdvözlő-kártyát.

Szükségtelen mondani, hogy a következő hetekben véres bosszú várható.

GYŐZTESEK NÉLKÜLI HÁBORÚ

Egy közép-szintű Yamaguchi-gumi vezető szerint ebből a bandaháborúból senki sem jön ki jól.

„Az elmúlt évek razziái mindenhol rosszat tettek az üzletnek” panaszolta. „Minden egyes erőszakos összetűzés újabb apropót biztosít a rendőrségnek, hogy arcokat verjen be és letartóztatást foganatosítson. Ennek pedig nem látni a végét.”

Arra is rámutatott, hogy miközben a három frakció a felszínen egymás ellen háborúzik, a szétválás egyes bandák létszámát maréknyira zsugorította, ami furcsa szövetségekhez vezetett. „Egyes Kobe Yamaguchi-gumi-s tagok megosztják az irodájukat a Ninkyo-s srácokkal. Én nem engedhetem meg magamnak a Kobe fiúkkal való összetűzést. Vagy együtt prosperálunk, vagy együtt bukunk el.”

Takayama Kiyoshi, aki Tsukasa börtönben töltött ideje alatt vezette a Yamaguchi-gumi-t, és aki zsarolás miatt 2013 óta börtönben ül, várhatóan idén októberben fog szabadulni. Nem tudni milyen változást fog ez hozni a háborúban, viszont ha csak a puszta számokat nézzük, akkor a Yamaguchi-gumi áll nyerésre: 9.500-as tagságuk áll a 3.400 fős Kobe-Yamaguchi-gumi ellenébe.

Egy Yamaguchi-gumi-val kapcsolatban álló személy a következőt osztotta meg az Asia Times-al: „Miután mindennek vége, a Ninkyo Yamaguchi-gumi várhatóan újraegyesül a szülő-szervezettel. A Kobe Yamaguchi-gumi-sok voltak az első lázadók, akik szembeszálltak az oyabun-nal (keresztapával), ami főbenjáró bűnnek számít, körülményektől függetlenül. Soha nem szabadott volna ezt megtenniük. Nem fogják ezt a háborút azzal megnyerni, hogy több embert toboroznak. Egyetlen esélyük, ha több golyót szereznek.”

Hacsak az egyik golyó nem téveszt célt és talál el civilt, a rendőrség mindeközben a partvonalról fogja figyelni az anyagháború kimenetelét, megtéve a vonatkozó letartóztatásokat akkor és amikor azok szükségesek.

Ha a vérontás folytatódik, akkor végül a rendőrség – és a nyilvánosság – kerülhet ki valódi győztesként.

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr9715731604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása