A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

A yakuza hajléktalanokat kényszerít a fukushima-i atomerőmű feltakarítására, majd kirúgja őket, miután nagy dózisú sugárzást szenvednek

2020. március 29. - Manualningen

Az eredeti cikk 2013.11.21-én került publikálásra a „Daily Mail”-en. (link)

Japán rossz hírű yakuza gengszterei hajléktalanokat hajtottak fel és kényszerítettek a fukushima-i atomerőmű kétségbeesett feltakarítási munkálataira, mielőtt kirúgták volna azokat, nagy mennyiségű sugárzás elszenvedését követően.

cikk_014k_kep_01.jpg

Kényszerítve: A yakuza állítólag hajléktalanokat kényszerít a fukushima-i atomerőmű feltakarítási munkálataira.

Az erőművet is üzemeltető Tokió Villamos Energiai Társaság (TEPCO) nehézségekkel küzd önkéntes munkások toborzásában, akikre nagy szükség van az erőmű nem kevés veszéllyel járó elbontási munkálataihoz.

Ennek eredményeképp, a TEPCO alvállalkozói állítólag a yakuza-hoz fordultak segítségért. Ezekről a bűnözőkről azt mondják, hogy gyakran kerítenek rövid időn belül munkaerőt a nagyszabású projektekhez.

A tudósítóként dolgozó Suzuki Tomohiko álruhában beszivárgott a munkálatok helyszínére, ahol „szilárd bizonyítékokat” gyűjtött arról, hogy a yakuza csupa kétségbeesett és hajléktalan embert hozott Fukushima-ba.

A munkások elmondásaiból kiderült, hogy nem tájékoztatták őket a kockázatokról, és végig „lecserélhető emberként” kezelték őket.

Az Orosz hírhálózat (RT) megkérdezte az egyik korábban ott dolgozott munkást, aki elmondta: „az egészségügyi kockázatok ellenére sem kaptunk semmilyen életbiztosítást, de még sugárzást mérő műszert sem.”

cikk_014k_kep_02.jpg

Robbanás: Fűst száll fel a Fukushima Daiichi (elsőszámú) nukleáris reaktorából a 2011. márciusi egyik robbanást követően.

„Úgy bántak velünk, mintha semmik lennénk, eldobható emberek – sokmindent ígértek, majd kirugdostak minket, mikor nagy mennyiségű sugárzást kaptunk.”

„Sok pénzt ígértek. Még egy hosszú távú szerződést is aláírtunk, amit viszont hirtelenjében megszüntettek. A beígért pénznek is csak a harmadát kaptam meg.”

Ezt megelőzően, még ebben az évben, a rendőrség letartoztatta az állítólagos yakuza tagot, Arai Yoshinori-t, aki a vád szerint engedély nélkül küldött munkásokat az erőműnek, és a fizetésük egy részét saját zsebébe rakta.

Arai elmondása alapján, két év alatt 60.000 ezer dollár értékű jent szerzett a csalásból. A japán rendőrség szerint 50 yakuza csoport mintegy 1.050 taggal működik jelenleg Fukushima prefektúrában.

A munkásnak kényszerítettek közül többen is mondták, hogy pénzzel tartoznak a yakuza-nak, amit szerencsejáték adósságból halmoztak fel. Másokat családi adósságok gyötörték.

Egy különleges egységet ki is küldtek, hogy megtudják akadályozni a szervezett-bűnözési csoportokat abban, hogy profitálhassanak a fukushima-i erőmű eltakarításából. A cselekvéshez viszont a rendőrségnek előbb vallomásokra van szüksége.

Mr. Suzuki azt mondta az RT-nek, hogy „csupán nagyon alapvető információkat közöltek velük a sugárzásról, sugárzásmérőket pedig nem is adtak.”

„A tudtukon kívül tehették ki magukat nagy mennyiségű sugárzásnak. Még az úgynevezett Fukushima 50 (a katasztrófa után azonnal kiküldött első csoportnyi munkás) közül is legalább 3-at a yakuza szervezett be.”

A TEPCO azt mondja, hogy csak 2015 végéig, legalább 12.000 munkásra van szükségük, de jelenleg csak 8.000 áll rendelkezésre.

A TEPCO képviselői tagadják, hogy rosszul bántak volna a munkásokkal, és hogy a szervezett-bűnözésnek bármilyen szinten is köze volna a takarítási munkálatokhoz.

cikk_014k_kep_03.jpg

Piszkos munka: A feltakarítási munkálatokhoz a TEPCO-nak kétségbeejtően kevés munkás áll a rendelkezésére.

cikk_014k_kep_04.jpg

A TEPCO képviselői tagadják, hogy rosszul bántak volna a munkásokkal, és hogy a szervezett-bűnözésnek bármilyen szinten is köze volna a takarítási munkálatokhoz.

A szóvivő azt mondja: „Mindent megteszünk a munkásaink biztonságos munkavégzése érdekében. Emellett kemények fellépünk a törvényszegő alvállalkozókkal szemben.”

Ma a TEPCO bejelentette, hogy sikeresen kiemelték az első fűtőrudakat a súlyosan károsodott reaktorépület hűtőmedencéjéből.

22 felhasználatlan fűtőelem-köteget, amelyek egyenként 50-70 fűtőrudat tartalmaznak, tréler segítségével egy biztonságosabb tárolómedencébe szállítottak át.

A TEPCO becslése szerint, a 4-es számú reaktorból származó sérült elemek eltávolítása egy évet fog igénybe venni. Több szakértő is úgy véli, hogy ez igen ambiciózus ütemterv.

cikk_014k_kep_05.jpg

Árulkodó jelek: Füstöt láttak felszállni japán észak-keleti részén lévő, Fukushima prefektúra béli Tomioka-ban, a Fukushima Daiichi atomerőműből, 2011. március 21-én.

cikk_014k_kep_06.jpg

A kár: Légi felvétel a Fukushima Daiichi atomerőműről Fukushima prefektúrában. A képet az Air Photo Service készítette 2011. március 20-án.

A kiemelést a víz alatt kell végezni, mert ha a rudakat levegőnek teszik ki, vagy megrepednek, akkor nagy mennyiségű radioaktív gáz szabadulhat a légkörbe.

Minden köteg egyenként 4 és fél méter hosszú, és nagyjából 300 kg-ot tesznek ki.

Arnie Gundersen, veterán amerikai nukleáris gépész és a Fairewinds Energy Education igazgatója, a veszélyes kiemelési folyamatot ahhoz hasonlította, mikor valaki cigarettát akar kihúzni egy összegyűrt dobozból.

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr3915567796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása