A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

Japán ügyészek letartóztatták Miki Egeret vakmerő Tokyo Disneyland-i razziájuk során; „Ő nem egér, hanem patkány,„mondta Duffy vezérigazgató

2020. január 26. - Manualningen

Az eredeti cikk 2020.01.11-én került publikálásra a „Japan Subculture Research Center”-en. (link)

Miki Egeret, a Tokyo Disneyland Resorts Worldwide (TDRW) igazgatósági elnökét és második emberét, Donald Kacsát tokiói különleges ügyészek ma éjfélkor letartóztatták számviteli csalás vádjával, miután magán-varázsszőnyegükön megérkeztek a Tokiói Disneylandbe január 10-én.

cikk_007k_kep.jpg

Miki Egér a japán börtönben, ahol az elkövetkező 23 napot fogja tölteni, vagy amíg következő hónapban újra le nem tartóztatják. „Ő nem egér, hanem patkány.” mondta a mai sajtótájékoztatón Duffy vezérigazgató.

Miki Egeret, a „Sajt és Költség Evőt” valaha hősnek kijáró tisztelet övezett Japánban, amiért sikeresen helyrerakta a Tokiói Disneylandet, amit harminc éve még a teljes csőd veszélyeztetett, és aki most nem akarta kommentálni letartóztatását. Ennek talán az lehet az oka, hogy kapásból bedobták egy cellába. Ott 23 napig fogják magánzárkában tartani, reggeltől estig vallatják ügyvéd jelenléte nélkül, ráadásul a vádakat sem közlik majd vele, és miközben az ügyészek a családját és a barátait fogják trükközve fenyegetni, a letartóztatása előtt még vallomástételre fogják kényszeríteni. A Tokiói Ügyészség már elkezdte előkészíteni Minnie Egér letartóztatási parancsát is – egy, a Japán médiának kiszivárogtató hivatalnok, nem hivatalos állítása szerint.

Duffy vezérigazgató, aki egykoron Mr. Egér védence volt, ma reggeli sajtótájékoztatóján árulónak és mániákus diktátornak állította be főnökét, akit a TDRW és egész Japán jól felfogott érdekében, sürgősen el kellett távolítani.

„Ő nem egér,” mondta Duffy, „hanem patkány. Eddig 100 millió dollárral egyenértékű jent költöttünk belső kivizsgálásra annak megállapítása érdekében, hogy Mr. Egér megevett-e fizetés nélkül számos sajtos hot-dogot a park területén. Jóllehet, a nyilvános imázsunkra mért csapás eddig 900 millió dollárral egyenértékű jenbe fájt nekünk, mégis azt érezzük, hogy minden elköltött, vagy elköltésre váró jen jó helyre megy.”

Duffy nem válaszolt a Disney igazgatóit, kifejezetten a Beagle Boyokat érintő kérdésre, miszerint kötöttek-e az ügyészséggel vádalkut közvetlenül a letartóztatás előtt. Több válaszát nem lehetett érteni, mivel a kérdezz-felelek rész közben éppen sajtos hot-dogot evett.

Mori Minnie Igazságügyi miniszter, sietős közleményében kijelentette, hogy „Tudatában vagyok, hogy sok gyerek szemében Miki Egér egy hős, de nem itt. Az igazi hősök a vakmerő ügyészek, akik idejükből egy egész évet áldoztak ennek a japán céges elitre, és Japán függetlenségére fenyegetést jelentő galád egérnek az elfogására.”

A futtában összeállított közleményt ma 37 különböző nyelven adták ki, és amiben a Japán Különleges Ügyészséget külön is dicsérték.

„A különleges ügyészek hősök. Vesztegethették volna az idejüket a TEPCO igazgatójának ügyével, akinek botrányos hanyagsága lehet felelős az évtized legborzalmasabb nukleáris balesetéért. Vagy a hivatalnokokra, akik a Moritomo Gakuen projekttel kapcsolatos iratokat hamisítottak és semmisítettek meg, amivel szükségtelenül került szégyenbe az Abe kormányzat. (És valóban, a nyilvánosságnak semmi joga tudni… bármiről is) Esetleg megvádolhatták volna Abe miniszterelnök életrajzíróját, az elkövetett szexuális erőszak miatt, vagy pedig a Takata légzsákgyártó igazgatóit, mert a hibás termékeik miatt emberek haltak meg; esetleg még a Toshiba után is nyomozhattak volna. Ezzel viszont gyáva módon kiszolgálták volna a közvéleményt, és nem a Liberális Demokrata Párt nemzet nagyobb érdekeit szolgálták volna.

„Személyesen garantálhatom, hogy Mr. Egeret bohózatba illő eljárás alá vetjük, miután többször letartóztatjuk, és több hónapra börtönbe zárjuk csak azért, hogy elítélhessük a 99%-os elítélési mutatóval rendelkező, hihetetlenül igazságos és korrekt rendszerünkben. Ez olyasfajta rendszer, ami mindenek felett tiszteli az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, miszerint a vádlott mindaddig bűnös, még a bűnössége ártatlansága be nem bizonyosodik.

A sebtiben összehozott sajtótájékoztató alatt a külföldi médiától is próbáltak kérdéseket feltenni, különösen Mr. Egér bánásmódjával kapcsolatosan, érintve a bűnösség vélelmét, a tárgyalást megelőző bebörtönzést egy magánzárkába, és más problémákat. Mori miniszter visszautasította a válaszadást. Mikor arra a kérdésre került sor, hogy milyen bizonyítékok is vannak a pénzügyi csalásra, Mori miniszter csupán kuncogott, és sajtos hot-dogot majszolt.

Mikor a New York Times riportere soron kívül bekiabált, a következő hangzott el: „Nem érzi úgy, hogy ezzel a durva bánásmóddal megsértik az emberi jogokat?” Mori erre elegáns válasszal vágott vissza:

„Miféle emberi jogok? Ez csak egy kibaszott egér.*

 

Ez a cikk egy szatíra. Bárminemű hasonlóság a tokiói ügyészek és a Nissan közti katasztrofális összejátszással Carlos Ghosn elleni pereskedéssel kapcsolatosan, teljes mértékben a szándékosság műve. Japán jelenlegi Igazságügyi minisztere kétszer is kijelentette, egyszer kitweettelte, kiposztolta facebookra a ˆ無罪の証明” szavakat, kijelentve, hogy Japánban a vádlottnak bizonyítania kell az ártatlanságát, ez mai valóság. Elméletben, az ügyészeknek kell bizonyítania a bűnösséget, vagy pedig a vádlottat kell ártatlannak találni és távozhat szabadon. Japánban, miután letartóztattak akár 23 napig is fogva tarthatnak anélkül, hogy megvádolnának. Azokat pedig, akik kiállnak az ártatlanságuk mellett, gyakorta tartják fogva hónapokig, néha évekig, mielőtt tárgyalásra kerülne sor. Ezt a rendszert úgy nevezik: „Túsz Igazság”/”Igazságszolgáltatás Túsza” (Hostage Justice). A Nissan eddig közel 200 millió dollárt költött a volt vezérigazgatójuk elleni ügyre, aki rendbehozta a céget. Ghosn-t azzal vádolták meg, hogy kevesebb, mint 20 millió dollárnyi pénzalapot tett saját zsebébe – feltételezve, hogy van bármiféle alapja a Nissan igazgatóinak állításának. Tekintetbe véve a részvényértékek esését, a PR fiaskót, és erre a mizériára eddig elköltött pénz, ez a rosszul végzett költséghatékonyság ékes példájának tűnik.

* „Úgy tudtam a jakuzának és a külföldieknek nincsenek emberi jogaik,” mondta ezt egy korábbi ügyész.

 

Saját megjegyzések:

Ugyan nem tartozik az olimpia e-havi tematikájához, de az aktualitása miatt (és mert megtetszett) úgy döntöttem beszúrom bónusznak még erre a hónapra. Az egész Carlos Ghosn ügy olyan elcseszett, amennyire lehet. Legutóbbi hír, hogy pár hete, miután óvadékkal kiengedték a rácsok mögül, elszökött Libanonba. A japánoknak igencsak csípte a szemét, hogy jön egy külföldi és rendbeszedi a vállalatukat (többek közt ez is bajuk volt vele, de főleg az, hogy külföldi), nem csoda, hogy igyekeztek kiszúrni vele és eltávolítani, a japán igazságszolgáltatási rendszer pedig tökéletes az ilyesmire.

A fenti kis gúnyirat summázta az ügyét, de valamikor a jövőben részletesebben is foglalkozom vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr3415427708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása