A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

„Ellenállhatott volna”. A nagoya-i bíróság nem találta bűnösnek a lánya megerőszakolásával vádolt apát.

2019. december 15. - Manualningen

Az eredeti cikk 2019.04.06-én került publikálásra a „Japan Subculture Research Center”-en. (link)

cikk_003k_1.jpg

Forrás: asahi.com

A mai (04.06.) Asahi hírlap, az NHK és a többi médiaorgánum is felkapta a nagoya-i bíróság március 26-ai, megdöbbentő döntését.

Az állítólagos nemi erőszak megtörténtekor még 19 éves nő apját, „kvázi-erőszak” elkövetés vádjával állították bíróság elé, miután az Aichi Prefektúra béli házukban nem kölcsönös, szexuális kapcsolatot létesített saját lányával, még 2017 augusztusában és szeptemberében.

Japánban a kvázi-erőszak olyan nemi érintkezést jelöl, mikor az áldozat képtelen a beleegyezését adni, vagy nemet mondani. Talán emlékezhettek Abe miniszterelnök jól ismert barátjára (aki mellesleg az életrajzírója is), akit le kellett volna tartóztatni Ito Shiori újságíró ellen elkövetett kvázi-erőszak vádjával. Ito azt állította, hogy bedrogozták és megerőszakolták. Egy magas rangú rendőrtiszt, aki korábban a kormányzati szóvivő, Suga Yoshihide titkára volt, leállította a letartóztatást és később meg is fúrta a nyomozást.

Azokban a helyzetekben, amikor az áldozat be van drogozva, vagy képtelen megtagadni a szexuális együttlétet a támadójával, a fenyegetettség vagy az életveszély okán, a kvázi-erőszak vádja alkalmazható.

A vád azzal érvelt, hogy az ismétlődő bántalmazás és a jelentős fenyegetettség miatt, a lánya képtelen volt nemet mondani az apja szexuális közeledéseire. A védelem szerint, a szex konszenzusos volt – még úgy is, hogy nem volt képes ellenállni a lánya beleegyezett.

A bíróság ítéletében elismerte, hogy a lány nem adta a beleegyezését. A bíró még meg is jegyezte: „A sok éves szexuális (és egyéb jellegű) zaklatás következtében, mentálisan az apja uralma alatt állt.” A bíróság szintén elismerte, hogy a lány másodéves, alsó-középiskolás kora óta volt rákényszerítve az apjával való szexre. Viszont a jogerős ítélet szerint mégsem állt teljes mértékben az apja uralma alatt. „Következésképpen, indokolt kétely merült fel azzal kapcsolatban, hogy mégis képes lett volna ellenállni.” Így az apát felmentették a vádak alól. Más szavakkal: A lány ellenállhatott volna, de nem tette, szóval apuci szabadon távozhat.

Japánban a vérfertőző kapcsolat nem számít bűncselekménynek, noha a múltban az volt.

Chiku Masako nagoya-i ügyész azt mondta, megfontolják egy lehetséges fellebbezés lehetőségét; eközben a japán nyilvánosság kiábrándult és dühös az ítélet miatt. Japánban a rendőrség vonakodik üldözni a nemi erőszakkal kapcsolatos ügyeket; az ügyészség rutinszerűen dobja is az ilyen esetek 50%-át. Egy felmérés szerint, a japán nők 90% érzi úgy, hogy Japánban kesztyűs kézzel bánnak a szexuális bűnözőkkel. Egy olyan országban, ahol a miniszterelnök haverja megúsz egy kvázi-erőszak ügyet, amiben még a vádemelés előtt leállítják a nyomozást, könnyedén ki lehet találni, hogy miért éreznek így.

Mennyire más volna Japán, hogyha az Ito Shiori megerőszakolásával vádolt férfit terv szerint letartoztatták volna, és 23 napra börtönbe csukják, mint Carlos Ghosn-t, és napi 8 órán keresztül vallatnák, minden egyes nap. De persze, ez sose fog megtörténni, mivel a miniszterelnök barátja, és japán férfi.

 

 

Megjegyzés:

Ito Shiori újságíró és Carlos Ghosn volt Nissan vezér története külön-külön is megér egy misét, mert a maguk módján valós kórképet adnak a japán igazságszolgáltatásról. A későbbiekben az ő ügyeikkel is fogok foglalkozni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr5915352302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása