A nem túl cuki japán

Manual Ningen

Manual Ningen

Első bejelentkezés

2019. november 30. - Manualningen

„Évekkel ezelőtt divatba jött a manual ningen („kézikkönyv-ember”) kifejezés, ami a japánok, önálló gondolkodásra képtelen, fiatal generációját jelöli. A szó mára bekerült a köznyelvbe, és olyan szűk látókörű embert jelent, aki kizárólag utasításokat képes követni. A manual ningen szinonimájaként gyakran használják a shijimachi ningen („utasításokra váró ember”) kifejezést is; mint sejthető, ez passzív, kezdeményező készség nélküli alkalmazottakat jelent.” Jake A.

Ha japán szóba kerül, legtöbb esetben valamilyen populáris elem jut az ember eszébe: szamurájok, high-tech, a jól szervezettség, animék és mangák, néhány a sok közül. Viszont, ez csak az érme egyik fele, ami jól megkopott a sok használattól, mivel a másik felét nemigen fogdossák. A cuki dolgok sokkal kívánatosabbak, átélhetőbbek és azonosulhatóbbak, mint mondjuk a szexrabszolgaság, a japánok gyermekpornó iránti szeretete, az öngyilkossági kultuszuk, vagy hogy a nőket molesztálók/megerőszakolók legtöbbször büntetés nélkül ússzák meg a bűncselekményt.

Félreértés ne essék, szeretem japánt, de nem elég csak a fényes, infantilizálódásig aranyoskodós oldalát nézni. A felkelő nap sötét oldala éppen úgy hozzájuk tartozik, amiről szintén beszélni kell, hogy az ember teljes képet kapjon róluk. A célom pedig pont ez volna: kis betekintést adni abba, ami a képmutató felszín alatt van.

Nem bonyolult a koncepció: Főképp a témához kapcsolódó cikkek fordítását teszem majd itt közzé; angol gyakorlás/szinten tartás céljából összekötöm a hasznosat a hasznossal. Emellett egy-egy nagyobb témában összefoglaló írások is kikerülnek majd; hogy milyen időközönként, azt nem tudom, ahogy lesz időm és kedvem hozzá.

Remélem, tudok majd újdonsággal szolgálni. Ha pedig valami kérdésetek vagy hozzászólásotok van az adott írással kapcsolatban, szívesen látom a kulturált hangnemben érkezőket. A mocskolódó vagy kulturálatlan megjegyzéseket ellenben törlöm a francba.

Jó olvasást!

 

Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://manualningen.blog.hu/api/trackback/id/tr7415332374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása